Muuttolinnut rynnistävät Lappiin

Ensimmäiset pääskyt ovat jo Lapissa. Räystäspääsky nähtiin perjantaina Pellossa ja kiireisimmät haarapääskyt saapuivat lauantaina Kemijärvelle ja sunnuntaina Ylitorniolle ja Muonioon.

pääskyt
Töyhtöhyyppä
Töyhtöhyyppä on yksi monista Tornien taisto -kilpailun lintulajeista.Pirkka Aalto

Kevät on edennyt Lapissa valtavin harppauksin. Jopa ensimmäiset pääskyt ovat jo Lapissa, sillä räystäspääsky nähtiin perjantaina Pellossa ja kiireisimmät haarapääskyt saapuivat lauantaina Kemijärvelle ja sunnuntaina Ylitorniolle ja Muonioon. Peippojen laulu raikaa jo monin paikoin ja västäräkkiparvia vilistelee pelloilla ja tienreunoilla. Myös punarintojen ja rautiaisten laulua on jo kuultu, ja sunnuntaina Sallassa helkytteli kevään ensimmäinen peukaloinen.

Rastaista ensimmäisenä saapuneet kulorastaat ovat alkaneet saada seuraansa räkätti-, punakylki- ja laulurastaita, ja sieltä täältä on ilmoitettu havaintoja myös musta- ja sepelrastaista. Rovaniemen Alakorkalossa on viihtynyt ison rastasparven seassa jopa seitsemän sepelrastasta. Rastaiden ohella viime päivinä alueellamme yleistyneitä varpuslintuja ovat olleet mm. niittykirviset, järripeipot ja pajusirkut.

Lauantaina koettiin monin paikoin poikkeuksellisen komeaa muuttoa. Etenkin kurjet olivat liikekannalla, ja Ranuan Portimojärvellä laskettiin peräti 548 ja Rovaniemen Oikaraisessa 301 pitkäkoipea.

Pirkka Aalto

Pelloilla ja sulien reunoilla näkee jo töyhtöhyyppiä ja kuoveja, ja kahlaajista on havaittu myös kapustarintoja, pikkukuoveja, valko- ja metsävikloja, taivaanvuohia, lehtokurppia ja pikkutyllejä. Myös jokunen Jäämerelle matkaava meriharakka ja karikukko on myös nähty. Vesilinnuista tuoreimpia tulijoita ovat olleet haapanat, tavit, jouhisorsat, tukkasotkat, uivelot, mustalinnut ja allit, ja sunnuntaina Kemijärvellä nähtiin jo ensimmäinen kuikka ja kaakkurikin.

Lauantaina koettiin monin paikoin poikkeuksellisen komeaa muuttoa. Etenkin kurjet olivat liikekannalla, ja Ranuan Portimojärvellä laskettiin peräti 548 ja Rovaniemen Oikaraisessa 301 pitkäkoipea. Myös metsähanhia oli liikkeellä satamäärin, ja muuton helmenä olivat Rovaniemen Oikaraisessa metsähanhiparvessa muuttaneet kaksi huippuharvinaista lumihanhea. Samat hanhet oli nähty kevään mittaan jo Uusikaarlepyyssä (11.-18.4.), Kokkolassa, Kalajoella ja Pyhäjoella (19.4.), Siikajoella (20.4.) ja Tyrnävällä (20.-25.4.). Saapa nähdä mistä ne seuraavaksi löytyvät…

Lauantai oli hyvä muuttopäivä myös mm. sinisuo-, varpus-, tuuli- ja hiirihaukoille sekä piekanoille ja sepelkyyhkyille. Lumihanhien ohella myös muita harvinaisuuksia oli liikkeellä, sillä Ranuan Ahvenniemessä havaittiin arosuohaukka, Ranuan Portimojärvellä lyhytnokkahanhi ja Savukosken Nunnerossa lepäili tien varressa kaksi tunturikiurua.

Vappuna lintujen voimakas kevätmuutto varmasti jatkuu, ja koska maastossa on vielä runsaasti lunta ja vesistöt ovat edelleen suurimmalta osaltaan jäässä, on lintujen tarkkailu suhteellisen helppoa niiden hakeutuessa vähiin sulapaikkoihin. Vappuna ja esimerkiksi ensi viikonloppuna kannattaakin kaivaa kiikarit esiin ja lähteä ulos vastaanottamaan muuttolintujen mukana saapuvaa kevättä.

Lähteet: Yle Lappi / Pirkka Aalto