Jenkkiautot toivat vastapainoa neuvostohenkiselle vapulle

Entinen jenkkiautoharrastaja muistelee Kemin ensimmäisissä vappuajeluissa olleen vain muutamia dollarihymyjä.

Yhdysvaltojen moottoriajoneuvoteollisuus
Vappuajelu vuonna 1990
Juha Tulkin kotialbumi

Kemiläinen Juha Tulkki oli 80-luvulla aktiivinen jenkkiautoharrastaja. Ja moni Tulkin sen aikaisista tuttavista muistelee miehen olleen jenkkiautokulkue-idean isä.

Oltiin poikien kanssa nautittu vappusimaa ja siinä se ajatus vähän vitsinä lähti liikkeelle.

Juha Tulkki

- Oltiin poikien kanssa nautittu vappusimaa ja siinä se ajatus vähän vitsinä lähti liikkeelle, että vastapainona neuvostohenkiselle vappumarssille lähdettäisiin perään jenkkiautoilla, Tulkki muistelee.

Keminmaassa 1984 perustettu Länsi-Lapin American Cars Club olikin seuraavan vuoden vappuna kulkueessa mukana useammalla silmiä hivelevällä ajopelillä.

Pienimuotoisesta massatapahtumaksi

Kemin perinteisen vappumarssin lisäksi kaupungissa on vapun aikaan saattanut nähdä vapulta ajokauden aloittaneita moottoripyöriä kulkueena liikkeellä, mutta nykyisessä laajuudessaan vapun tapahtumaa ei vielä tunnettu.

Nykyisellään kaupungin keskustaan väkeä tulee ympäristökunnistakin satamäärin ja järjestelyihin on mukaan tullut myös Kemin seurakunta, joka haluaa antaa siunauksensa ajokaudelle taivasalla pidetyllä motoristikirkolla.

Haikeana katsojan roolissa

Nykyään Kemin kaupungin keskusta täyttyy vappupäivänä paitsi monenlaisista kaksipyöräisistä, myös harrasteajoneuvoista löytyy aina euroautoista dollarihymyihin.

- Muistelen, että niitä ensimmäisiä kruisinkeja kun järjestettiin, niin jenkkiautoja ei ollut varmaan kymmentäkään mukana.

Tulkki omisti aikoinaan vuodelta -72 olevan Cadillac Eldoradon, mutta nykyisin muihin harrastuksiin keskittynyt mies on myynyt ajopelinsä pois. Vappupäivänä hän aikoo mennä keskustaan katsomaan vappukulkuetta, kuten on tehnyt useampana vuonna, jos vain on paikkakunnalla ollut.

- Alkuaikoina oli kyllä vaikeaa olla vain katsoja, kun siinä touhussa oli joskus niin tiiviisti mukana, Tulkki toteaa.