Säästöt uhkaavat yliopistojen kehitystä

Yliopistojen tutkimus ja opetus kärsivät ministeriön säästövaatimuksista. Esimerkiksi Tampereen yliopiston rahoitus on vielä auki, joten vielä on aikaista arvioida säästöjen loppuvaikutuksia

Kotimaa
Tampereen yliopiston ala-aula
YLE / Antti Eintola

Tampereen yliopiston rahoitus selkiintyy vasta toukokuun neuvotteluissa opetusministeriön kanssa. Säästöjä lienee kuitenkin edessä nelisen miljoonaa euroa, eli pari prosenttia yliopiston budjetista.

Muut yliopistot ovat samassa tilanteessa. Tutkimus ja opetus vaikeutuvat, tosin Tampereella tutkintoihin johtavat ohjelmat pystytään viemään läpi nykyisellä rahoitustasolla.

Iso myllerrys takana, säästöt edessä

Varsinkin Tampereen yliopistossa on tehty nopeasti isoja muutoksia. Parissa vuodessa tehtiin 40 tulosyksiköstä yhdeksän tieteenalayksikköä. Samalla on yritetty keventää hallintoa ja järkeistää toimintaa. Mutta valtio haluaa säästöjä, eikä aio antaa yliopistorahoitukseen indeksikorotusta ensi vuodeksi.

Vielä on liian aikaista veikkailla tämän loppuvaikutuksia, sanoo rehtori Kaija Holli.

- Meillä on talous- ja suunnitteluseminaari kesäkuun alussa eli heti kun tiedetään tämä raami. Ei pidä lähteä supistamaan, ennen kuin tiedetään edes, minkä verran. Tapoja on tietysti useita; jos lähdetään siitä, että juustohöylätään, leikataan kaikilta vähän pois, niin se on yksi tapa, ei välttämättä mikään hyvä. Toinen on se, että tehdään järkeviä asioita ja tietyllä lailla profiloidutaan entisestään.

"Aika nurinkuriselta vaikuttaa"

Tampereen yliopiston budjetti on 180 miljoonaa vuodessa. Valtion leikkausaikeet ovat ristiriidassa tulostavoitteiden kanssa, huomauttaa ylioppilaskunnan puheenjohtaja Veera Kaleva.

- Etenkin nyt, kun ministeriöiden ja muiden odotukset ovat tosi korkealla siitä, että äkkiä pitäisi valmistua ja hirveästi pitäisi tehdä tulosta tutkimuksessa, niin aika nurinkuriselta vaikuttaa, jos sitten säästetään paljon esimerkiksi opiskelijoiden kontaktiopetuksesta tai ohjauksesta. Tai perustutkimuksesta.

Nykyisillä rahoilla kyetään turvaamaan välttämättömin. Esimerkiksi tutkinto-ohjelmat voidaan toteuttaa ilman korotuksiakin. Pitkän tähtäyksen kehittäminen on eri asia.

Tarkempi tieto rahoitustilanteesta saadaan toukokuussa. Jos lisäsäästöjä tarvitaan, niitä mietitään kesäkuussa.

Tampereen yliopiston viime vuoden tulos oli noin kolme miljoonaa plussalla. Mm. opiskelijat toivovat, että kertyneitä varoja käytettäisiin tarvittaessa puskuriksi säästöille.