1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vappu

Vappufiilis syntyy hyrrästä, munkista ja foliopallosta

Etelä-Savossa vappua vietetään perinteisin menoin. Patsaita lakitetaan vappuaattona eri puolilla maakuntaa ja vappupäivänä väki suuntaa brunssille. Monen juhliin kuuluvat munkit ja tippaleivät.

Kuva: Yle

Vapun vietto alkoi Mikkelissä maanantaina jo hyvissä ajoin. Torilla oli aamupäivällä huisketta, kun lapsiperheet hakivat foliopalloja perheen pienimmille.

- Kyllä tämän vuoden ehdoton hittipallo on Angry Birds -foliopallo. Ja etenkin se musta äkäinen lintu on tehnyt kauppansa, kertoo Mikkelin toriin pallomyyjä.

Kangasniemeltä Mikkeliin mummolaan vapunviettoon tullut Vilma valitsi itselleen korkokengänmallisen ison foliopallon. Pieni tyttö kertoo tykkäävänsä tippaleivistä mutta ei simasta.

- Mökille tulee illalla mentyä ja varmaan avataan grillikausi, äiti Taina kertoo.

Mikkeliläinen Helmi kantoi ylpeänä kullanväristä vappuhyrrää torilla. Vappupallot ja serpentiini kuuluvat myös pienen tytön vappuun. Ja tietenkin leikkiminen. 

Sima ilman rusinoita on kuin kevät ilman vappua

Minun simassa maistuu hyvien ainesten lisäksi 50 vuoden kokemus

Kirsti Pietiläinen

. Hankasalmelta Mikkelin torille jo aamutuimaan omatekoista simaa myymään tullut Kirsti Pietiläinen nautti aurinkoisesta säästä ja ihmisten kanssa jutustelusta.

- Viidenkymmenen vuoden kokemuksella simaa teen, siinä sen hyvän maun salaisuus, nainen hymyilee.

- Moni tulee ostamaan lisää yhden pullon juotuaan.

Simantekijän oma vappu kuluu koirien kanssa ulkoillessa ja tietysti omaa simaa nauttiessa.

Mikkelin torinlaidalla paistettiin tippaleipiä vappuaattona aurinkoisessa säässä. Jonoa tippaleipäkojulla riitti pitkin päivää, samoin kuin jäätelökojullakin. Terassit täyttyivät juhlijoista jo hyvissä ajoin puolenpäivän jälkeen.

Vapputunnelmaa terassilta

Terassilta tavoitetut Katja ja Lauri joivat isot tuopit limpparia ennen vapun työvuoroa.

- Perinteisesti ollaan vappuna töissä oltu, nuoret kertovat. Silti kotiin on vappua laitettu siman ja munkkien muodossa.

Torin reunalta tavoitettu, pian 18-vuotta täyttävä Niko viettää vappua kavereiden kanssa juhlien.

- Varmaan tulee illalla käytyä Kirkkopuistossa muita morjestamassa. Huomenna ei sitten enää tule brunssille lähdettyä tai muutenkaan juhlittua, nuorimies kertoo ja toivottaa hyvää vappua.