Hyppää sisältöön

Ukrainan painostus kasvaa - Barroso aikoo pysyä poissa maasta

Useiden EU-maiden presidentit aikovat jättää väliin ensi viikolla Ukrainassa pidettävän Itä- ja Keski-Euroopan maiden johtajien kokouksen.

José Manuel Barroso Kuva: Patrick Seeger / EPA

EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ei aio toistaiseksi vierailla Ukrainassa maan entisen pääministerin Julia Timoshenkon kohtelun takia, Barroson tiedottaja kertoi maanantaina.

- On selvää, että tässä tilanteessa puheenjohtajalla ei ole aikomusta käydä Ukrainassa, tiedottaja Pia Ahrenkilde Hansen sanoi.

Ukrainan entinen pääministeri Julia Timoshenko on saanut seitsemän vuoden vankeustuomion vallan väärinkäytöstä. Hän on saamassa myös lisäsyytteitä epäillyistä talousrikoksista. Länsimaat ovat pitäneet tuomiota poliittisena ja vaatineet Timoshenkon vapauttamista.

Timoshenko on aiemmin kertonut, että vankilan vartijat olisivat hakanneet häntä.

Ukraina isännöi Itä- ja Keski-Euroopan presidenttien kokousta Jaltalla 11.-12. toukokuuta. Ukrainan ulkoministeriön mukaan monet EU-maiden presidentit eivät aio osallistua kokoukseen. Ainakin Saksan, Itävallan, Tshekin, Italian ja Slovenian presidentit aikovat jättää kokouksen väliin.

Ukrainan ulkoministeriö kiisti, että asialla olisi tekemistä Timoshenkon kanssa.

- Kerromme tämän etukäteen, jotta kukaan ei revi tästä kohua, Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Voloshyn sanoi Ukrainan Interfax -uutistoimistolle.

Der Spiegel -lehden tietojen mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel taas harkitsee vierailuboikottia Ukrainassa pelattaviin jalkapallon EM-kisoihin ensi kesänä.

.
.