Hanhenmaksan myyntikieltoa yritetään kumota Kaliforniassa

Yhdysvaltain väkirikkaimmassa osavaltiossa ihmiset saavat pian etsiä hanhenmaksaa muualta, jos Kalifornian lainsäätäjien aikeet toteutuvat. Useat kokit etsivät viime hetken keinoja estää hanhen- ja ankanmaksan myyntikielto.

Kaliforniassa, satakunta huippukokkia yrittää estää hanhenmaksan myynnin estävän lain voimaantulon.

Kalifornian lainsäätäjät antoivat hanhenmaksan tuottajille vuonna 2004 seitsemän vuotta aikaa etsiä inhimillisiä tapoja syöttää hanhia sen sijaan, että ruokaa pakotetaan alas niiden kurkuista.

Hanhen- ja ankanmaksan myynnin osavaltiossa kieltävä laki on tulossa voimaan heinäkuun alussa.

Kokit katsovat lain horjuttavan ravintoloita, ja ovat allekirjoittaneet vetoomuksen sen kumoamiseksi.

Foie gras'ta tuotetaan työntämällä suppilolla ravintoa lintujen ruokatorveen, jotta niiden maksa kasvaisi jopa kymmenen kertaa normaalia suuremmaksi.

Kokit pyytävät osavaltiota säätämään tuotannolle uusia säädöksiä, jotka takaisivat lintujen hyvinvoinnin. He esittävät muun muassa valvontaa, käsiruokintaa sekä rajoituksia lintujen lihottamiselle.

Osavaltion ainoa hanhenmaksan tuottaja Guillermo Gonzalez pitää nykyisiä käytäntöjä inhimillisinä.

- En katso, että foie gras'n valmistaminen vahingoittaa eläimiä, jos se tehdään oikein. Uskon, että mitkä tahansa riippumattomat tieteelliset tarkastukset osoittaisivat viljelytekniikkamme inhimillisiksi, hän sanoo.

Vetoomuksen allekirjoittaneet kokit epäilevät ihmisten hankkivan hanhenmaksaa pimeiltä markkinoilta, jos sen myynti kielletään. He etsivät nyt edustajia, jotka tukisivat uutta lakialoitetta kiellon kumoamiseksi.