Brittiparlamentin tuomio: Murdoch kelvoton yritysjohtajaksi

Valiokunnan mukaan Murdoch sulki tieten silmänsä lehtensä toimintatavoilta. Saman kritiikin saa myös hänen poikansa James.

Ulkomaat
Rupert Murdoch
Rupert MurdochFacundo Arrizablaga / EPA

Brittiläiset kansanedustajat pitävät mediamoguli Rupert Murdochia täysin kelvottomana johtamaan suurta kansainvälistä yritystä. Murdoch sulki tieten silmänsä News of the World -lehdessä tehdyiltä laittomuuksista, arvioidaan brittiparlamentin valiokunnan raportissa.

Lehden toimittajien ja johtajien kuulusteluihin perustuva raportti on tiukkasanaisempi kuin ennakkoon odotettiin. Valiokunta ei kuitenkaan ollut tuomiossaan yksimielinen, vaan konservatiivipuolueen edustajat pitävät sitä vinoutuneena. Etenkään he eivät hyväksy päätelmää, jonka mukaan Murdoch ei sovi asemaansa.

Murdochin News Corporation -yhtiö sanoo lausunnossaan tutkivansa raportin tarkkaan ja ottavansa siihen piakkoin kantaa. Lausunnon mukaan yhtiö tunnustaa, että News of the World syyllistyi vakaviin virheisiin. Lausunnossa myös pyydetään anteeksi kaikilta, joiden yksityisyyttä lehti loukkasi.

BSkyB-tv-kanavan kohtalo vaakalaudalla

Parlamentin valiokunta aloitti tutkimuksensa viime kesänä, kun Britanniassa oli paljastunut, kuinka laajaan salakuunteluun News of the World oli syyllistynyt. Valiokunta tuli siihen tulokseen, että Murdoch kieltäytyi tietoisesti perehtymästä lehtensä toimintatapoihin eikä halunnut tutkituttaa niitä kunnolla. Vastaavan arvion valiokunta esittää myös Murdochin pojasta Jamesista.

Valiokunnan raportissa sanotaan myös, että kolme News Corporationin johtoon kuulusteltavaa ei puhunut totta vastatessaan puhelinten salakuuntelua ja sen laajuutta koskeneisiin kysymyksiin. Valiokunta miettii, pitäisikö parlamentin alahuoneen äänestää siitä, tulisiko heidän katsoneen halveksuneen parlamenttia ja tulisiko siitä langettaa rangaistus.

Murdoch lakkautti News of the Worldin viime kesäkuussa. Britannian tv-toimintaa valvovat viranomaiset sanovat ottavansa raportin huomioon myös satelliitti-tv-yhtiö BSkyB:n tulevaisuutta ratkaistessaan. BSkyB on osittain News Corporationin omistuksessa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP