Karhu on kuvaajan unelmakohde

Väinö Kautto ja Seppo Nieminen ovat innokkaita valokuvaajia. Heidän kuviaan on nähty usein myös Keski-Suomen alueellisissa uutislähetyksissä.

Keski-Suomi
Sorsa levittää siipiään vedessä.
Kevättä rinnassa.Väinö Kautto, Äänekoski

Äänekoskelainen Väinö Kautto on harrastanut valokuvausta lähes koko elämänsä ajan. Kauton kuvia on nähty useissa eri lehdissä ja onpa hänellä ollut oma näyttelykin Äänekoskella. Kauton kuva-arkisto onkin varsin kattava.

- Niitä on kymmeniä tuhansia kuvia kaikkiaan, mitä minä olen ottanut tässä vuosien varrella, Kautto laskeskelee.

Kuvaaja tarvitsee mielikuvitusta

Yksi ikimuistoisimmista kuvaustilanteista oli mökkirannan telkänpönttö, jonka päälle oli majoittunut lokki. Helposti ei tosin kuvan nappaaminen käynyt. Kautto muistuttaakin, että toisinaan hyvän kuvan saamisen eteen joutuu käyttämään aika tavalla mielikuvitusta.

- Otetaan sellainen ohkainen keppi ja pystytetään se pöntön viereen. Ja naru siitä minun käteen. Ihan hiljakseen sitten koputan, niin kyllä sieltä telkkä ihan varmasti kurkistaa. Ja niinhän siinä kävi, että telkkä kurkisti ja lokki on siellä päällä. Hienosti se valo kävi kummankin linnun silmiin, Kautto kuvailee.

Paras kuva on ottamatta

Myös konginkaalainen Seppo Nieminen on harrastanut valokuvausta vuosikymmeniä. Digikuvaus on tuonut kuvausharrastukseen ihan uuden ulottuvuuden, kun kuvia voi käsitellä kotikoneella.

- Siinä voi valotusta korjata ja vähän sävyjä. Otetaan esiin niitä eri tummuusasteita ja terävyyttä laitetaan. Mutta ei niitä manipuloida varsinaisesti, Nieminen kertoo.

Molemmat kuvaajat toteavat, että se paras kuva on vielä ottamatta. Toivekohdekin on molemmilla sama.

- Karhu vois joskus tulla vastaan, mutta ei ole onnistunut. Eikä varmasti monella muullakaan, Nieminen toteaa.

Katsojien sääkuvia voi ihastella alueellisissa uutislähetyksissä

Keski-Suomen Yle Uutiset aloitti talvella katsojien ottamien sääkuvien julkaisemisen sekä televisiossa että internetissä. Innostus on ollut suurta: tähän mennessä kuvia on tullut jo yli tuhat eri puolilta maakuntaa.

Sääkuvan voi lähettää Yle Keski-Suomen toimitukseen osoitteella keskisuomi@yle.fi.