Gatajevit saivat poliittisen turvapaikan

"Groznyin enkeliksi" nimetyt Hadizhat ja Malek Gatajev saavat Suomesta poliittisen turvapaikan. Gatajevien Liettuassa saamia syytteitä on pidetty poliittisena ajojahtina.

Kotimaa

Tshetsheniassa lastenkotia pitäneet Hadizhat ja Malek Gatajev ovat saaneet Suomeen poliittisen turvapaikan. Pariskuntaa on syytetty Liettuassa lasten kaltoinkohtelusta, mutta syytettä on pidetty poliittisena ajojahtina.

Turvapaikan saivat pariskunnan lisäksi kolme heidän alaikäistä lastaan.

Gatajevit saivat vuonna 2009 Liettuassa 10 kuukauden vankeustuomion, jota sittemmin vielä pidennettiin. He ehtivät kärsiä tuomion ensimmäisen osan, mutta pääsivät tämän jälkeen vapaalle jalalle, kun Liettuan korkein oikeus kumosi tuomion ja siirsi asian toisen oikeusistuimen käsiteltäväksi.

Oikeuskäsittelyn tässä vaiheessa Gatajevit siirtyivät Suomeen ja anoivat poliittista turvapaikkaa.

Koska oikeusjutun käsittely on kesken, Gatajeveilla ei ole lainvoimaista tuomiota.

Gatajevien tukijat ovat olleet vakuuttuneita, että he ovat joutuneet Liettuan turvallisuusviranomaisten, mahdollisesti myös Venäjän turvallisuuselinten vainon kohteeksi. Heitä syytettiin lasten huonosta kohtelusta, omavaltaisuudesta ja jopa murhauhkailuista.

Gatajevien tapausta on palloteltu sekä Suomen että Liettuan oikeuselimissä. Liettua oli myös tehnyt heistä ns. eurooppalaisen pidätysmääräyksen, mutta sekin vedettiin takaisin, kun Liettuan korkein oikeus päätti ottaa asian uuteen käsittelyyn.

Suomalainen elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo on tehnyt Gatajevien lastenkotityöstä dokumentin Melancholian 3 huonetta. Norjalainen kirjailija Åsne Seierstad kirjoitti heistä kirjan Groznyin enkelit. Suomessa monet julkisuuden henkilöt ovat liittyneet Gatajevejä auttavaan tukiryhmään.

Suomen Maahanmuuttovirasto ei kommentoi yksittäistapausta millään tavalla.

Lähteet: BNS