Pajalan kaivoksella pitää ymmärtää ruotsia

Pajalassa Kaunisvaaran kaivosyhtiö Northland Resources edellyttää, että kaikki sen palveluksessa olevat ja palvelukseen tulevat ymmärtävät ruotsin kieltä ja erityisesti kaivosruotsia. Vaatimustaan yhtiö perustelee työturvallisuudella. Työntekijöiden pitää esimerkiksi ymmärtää ja käsittää, mitä erilaisissa varoitustauluissa lukee ja täytyy ymmärtää myös äänitiedotteita.

kaivosteollisuus
Ammattiopisto Lappian toimipistepäällikkö Eero Ylitalo
Ammattiopisto Lappian toimipistepäällikkö Eero Ylitalo pitää ihan hyvänä asiana, että Pajalan kaivoksella edellytetään ulkomaalaisilta ruotsinkielen ymmärtämistä. Eero opettaa suomalaisille kaivosruotsia Kolarissa. (5 min) Kuva: Yle / Jorma Korhonen

Ammattiopisto Lappia on kouluttanut Kolarissa jo puolensataa Ruotsiin kaivostöihin haluavaa suomalaista. Lappian toimipistepäällikkö Eero Ylitalo pitää kaivosyhtiön kielivaatimusta perusteltuna.

Ei sole sen hankalampaa, ku että vain päästellee suusthansa ruottalaisia sanoja. Kyllä ruottalaiset itte laittava ne sitte oikiihaan järjestyksheen!

Ragnar Lassinantti, entinen Norrbottenin läänin maaherra

- Siellä kun on työkielenä ruotsi, niin onhan selvää, että sitä pitää osata. Kysymys on ruotsin kielen perusosaamisesta, ei mistään laudatur -tason taitamisesta.

- Monet ovat lukeneet ruotsia koulussa, mutta ovat sen käyttämättömänä unohtaneet. Tällä kurssilla sitä taitoa voi elvyttää. Ja myös lisätä rohkeutta puhua ja ruotsia ja käyttää kieltä muutenkin, Ylitalo sanoo. Hän myös itse opettaa ruotsia.

Innokkaita kaivosruotsin opiskelijoita

Eero Ylitalo kehuu oppilaitaan innokkaiksi. Kursseille on osallistunut yhtä lailla naisia kuin miehiäkin.

- Se on hyvä asia. Kaivostöissä tarvitaan kumpiakin. Se työ ei ole enää otsalamppu naama mustana ja otsalamppu päässä pakertamista, vaan paljolti modernia prosessityötä.

Kielikurssin aikana oppilaat täyttävät Ruotsin työvoimaviranomaisten vaatiman työhakemuksen ja se jää sitten sinne myös merkinnällä, että henkilö ymmärtää ruotsia.

Ruotsinkielen opiskelussa Ylitalo siteeraa entistä Norrbottenin läänin maaherraa Ragnar Lassinanttia. Hän sanoi suomalaisille, että "ei sole sen hankalampaa, ku että vain päästellee suusthansa ruottalaisia sanoja. Kyllä ruottalaiset itte laittava ne sitte oikiihaan järjestyksheen!"