Kolumni: Tarjoushaukka vie kaiken

Tarjoushaukkoja löytyy jokaisen lähinurkista. Sekös hidasta harmittaa.

Tarjoushaukka Jorma
Markku Lähdetluoma

Tunnetko nimen tarjoushaukka – ainakin itselleni tuo nimi tuli tutuksi katsottuani Tuurin kyläkaupasta kertovaa ohjelmasarjaa. Kyseisen ohjelman tuijottelu kun nollaa aivot välittömästi.

Tarjoushaukka on ohjelmassa keski-ikäinen mieshenkilö, joka nimensä mukaisesti kiertää kyläkaupan tarjousten perässä. Mies on Tuurin kaupassa niin tuttu näky, että hänestä on ohjelman myötä tullut jopa pienoinen julkkis, jolta pyydetään nimmareita.

Mukava mies kun ostaa kaiken minkä saa todella halvalla. Ja ostettavaa riittää. Jotain kun saa halvalla niin pitäähän se silloin ostaa pois kuleksimasta, vaikka ei olisi niin tarvettakaan.

Tarjoushaukkoja löytyy jokaisen lähinurkilta, saati peilistäkin. Kun aamun lehdestä lukee edullisesta tarjouksesta, niin mikäli ei ole kaupan ovien avautumisen aikaan kahvassa kiinni, niin tuotetta ei enää muutaman minuutin jälkeen ole myytävänä.

En tiedä onko kauppojen tarjoustuotteiden lukumäärää mitenkään säädelty, mutta kannattaisin tällaista. Jos jotain myydään tarjouksella, niin tuotetta pitäisi olla saatavavilla muillekin kuin niille, jotka ennättävät aamuseitsemän aikaan oven ripaan kiinni.

Toisaalta nopeat syövät hitaat, mutta tuntuu jotenkin turhauttavalla rientää kauppaan vain todetakseen, että kyseinen edullinen tuote on myyty loppuun pikavauhtia jopa muutamassa minuutissa.

Älytöntä. Siis ne muutamat vähäiset kappaleet, joista kuitenkin oli näyttävä mainos, että meillä myydään tavaroita näin halvalla.

Asiakkaana moisesta mainonnasta tulee hieman petetty olo kyseistä kauppaliikettä kohtaan. Miksi mainostaa näyttävästi edullista tarjousta, kun sitä ei kuitenkaan riitä kuin hetkeksi aikaa.

Onko kaupan tarkoituksena kasvattaakin meistä tarjoushaukkoja, joiden pitää nousta aamu viideltä lukemaan mainokset ja pakkaamaan keikkasetin makuupusseineen ja eväslaatikoineen valmiiksi jo edellisenä iltana ehtiäkseen edullisille ostoksille.

Parhaimmilla lienee jo peräkärrykin viriteltynä auton perään valmiiksi, tankki täynnä ja auton nokka kohti ostosparatiisia.

Terveisin nimimerkki petetty Hämeen hitain, joka ei tällaiselle kaupan teolle lämpene – eikä kauppaliikkeelle.