”Suomalaista koulutusta ei voi viedä”

Näin sanoo pian kaksi vuotta Abu Dhabissa suomalaista koulutusvientiuraa raivanneen yrityksen johtaja. Pisa-menestys halutaan kuitenkin muuttaa liiketoiminnaksi ja viedä maailmalle. Liiketoimintamallit muokkautuvat asiakkaiden tarpeiden mukaan.

talous

Välitunti Abu Dhabista reilun tunnin ajomatkan päässä Al Ainin tyttökoulussa ei juuri poikkea suomalaisesta välitunnista. Kulttuurieroista huolimatta lapset ovat lapsia, kunhan heille suodaan siihen mahdollisuus. Vastahankitut suomalaisvalmisteiset leikkitelineet saavat rajua kyytiä.

Uutuudenviehätys on tallella, sillä aikaisemmin Al Ainissa ei pidetty välitunteja laikaan. Ajatuksen välitunneista esittelivät suomalaiset opettajat. Nyt välitunteja pidetään jokaisen oppitunnin jälkeen.

Itse uskon vahvasti, että suomalaista koulutusta ei voi viedä.

Elise Tarvainen

Abu Dhabin koulutusjärjestelmää leimaa kalliiden yksityiskoulujen vahva rooli. Abu Dhabin emiraatin noin 300 koulusta liki puolet on yksityisissä käsissä. Valtionkoulujen maine ei yllä yksityiskoulujen ja niissä opettavien ulkomaisten opettajien tasolle.

Abu Dhabin kouluihin laadittiin hiljattain uudistusprojekti, jonka tavoitteena on mullistaa valtionkoulujen perusopetus täysin. Abu Dhabin kouluhallituksen edustaja kertoo, että tavoiteena on saada valtionkoulut kymmenessä vuodessa kansainväliselle huipulle.

- Tutkimme parhaita suoriutujia ja Suomi löytyi monella tekijällä parhaiden joukosta. Totta kai meitä kiinnostaa tietää mikä on salaisuutenne, kertto Jihad Mohaidat, mies, joka oli mukana neuvottelemassa koulutussopimusta Jyväskylän yliopiston lähes kokonaan omistaman yrityksen kanssa.

- Uusi koulumallimme muuttaa käytännössä kaiken opinto-ohjelmista opettajien pätevyysvaatimuksiin, koulurakennuksiin ja oppimisiympäristöihin. Opetussuunnitelmamme perustuu Abu Dhabi 2030 -visioon ja kaksikielisyyteen. Haluamme, että oppilaamme hallitsevat sekä arabian että englannin, Mohaidat jatkaa.

Mistä tulot öljyn jälkeen

Arabiemiraateissa jos missä ymmärretään, mitä öljyn loppuminen voisi merkitä. Öljyrikkaan maanosan tulot ovat olleet kiinni öljyn viennissä, mutta nyt tulevaisuuden näköalat alkavat sumentua. Niinpä esimerkiksi Abu Dhabi on lanseerannut Abu Dhabi 2030 -vision nimeä kantavan suunnitelman. Vuoteen 2030 mennessä Abu Dhabin pitäisi löytää paikkansa globaalissa taloudessa, ilman öljyä.

Emme voi lähteä runnomaan mitään ratkaisua sen mukaan, mikä toimii Suomessa.

Eija Valanne

Koulutus on nostettu keskiöön tavoitteen saavuttamisessa. Suomalaisoppeja kokeillaan kahdessa Abu Dhabin koulussa. Molemmissa on suomalainen rehtori ja yhteensä noin 40 opettajaa. Ensi vuonna mukaan otetaan viidesluokkalaiset, minkä vuoksi suomalaisopettajien määrä kasvaa projektin korkeimpaan määrään 48:aan.

- Mehän emme ole täällä rakentamassa suomalaista koulua, vaan me rakennamme tätä koulua puhtaasti tähän kulttuuriin tai tätä kulttuuria kunnioittaen. Näin ollen me emme voi lähteä runnomaan mitään ratkaisua sen mukaan, mikä toimii Suomessa, niin että meidän pitäisi saada se toimimaan täysin samallalailla täällä, sanoo Al Raqihanin koulun rehtori Eija Valanne.

Ja tässä piilee myös koulutusviennin ydinongelma. Se muuttuu asiakkaan tarpeiden mukaan. Koulutusvientituotetta ei voi paketoida ja painaa katalogiin, josta asiakas voisi mieleisensä valita, uskoo EduCluster Finlandin liiketoimintajohtaja Elise Tarvainen.

- Itse uskon vahvasti, että suomalaista koulutusta ei voi viedä. Kun puhumme koulutusviennistä, puhumme osaamisen siirrosta. Puhumme siitä taustalla olevasta osaamisesta, jota suomalaisessa koulutuskessa on. Osaamisen siirtoon pitää joka asiakkaan kanssa neuvotella asiakkaalle sopiva tapa, Tarvainen pohtii.

Suomalaiset ovat edelleen pieniä tekijöitä kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla. Emiraattien alueella toimiii kymmeniä suuria länsimaisia koulutusyrityksiä. Kun suomalaiset ovat aloittaneet kahdella koululla, saattaa kilpailija myydä kerralla kymmenien koulujen kehittämispaketin. Tarvaisen mukaan heidän lähestymistapansa on kuitenkin lähempänä asikasta, "konsultoinnin tuolla puolen", kuten Tarvainen asian muotoilee.

- Ehkä tässä on sellainen suomalainen nöyryys ja halu jatkuvasti arvioida ja myös muuttaa toimintaansa. Onneksi me suomalaiset emme vielä mene maailmalla henkseleitä paukutellen, että me tiedämme, miten nämä asiat pitää tehdä. Osaamme myös kysyä, miten nämä asiat voitaisiin tehdä yhdessä, Tarvainen sanoo.

Suomalaisyritys möi Abu Dhabiin viiden vuoden projektin. Sen perimmäinen tarkoitus on uudistaa opettajankoulutus alueella. Paikalliset opettajat saavatkin mahdollisuuden opiskella suomalaisen opettajatutkinnon Suomessa.