1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Berliini

Berliinin kautta Rovaniemen musiikkimaailmaan

Sellisti Lauri Angervo ja pianisti Anna Laakso viihtyvät hyvin Lapissa. Pohjoisessa voi toteuttaa monenlaisia musiikillisia projekteja. Tuorein niistä on yhteinen konsertti.

Berliini

Lapin kamariorkesterin soolosellisti Lauri Angervo ja hänen pianistivaimonsa Anna Laakso palasivat syksyllä Berliinin vuoden jälkeen Rovaniemelle ja päätivät sen kunniaksi tehdä yhteisen konsertin. Konsertille sopiva aika löytyi vasta tälle keväälle ja 4.5.2012 Korundissa kuullaan "Maailma on niin lavea" - konsertti. Se on samalla Lauri Angervon 40-vuotissyntymäpäivän juhlakonsertti.

- Konsertin ohjelmistossa on musiikkia urani varrelta, musiikkii liittyy jollakin tavalla Helsinkiin, Berliiniin, Bremeniin tai Annaan ja minuun, Lauri Angervo sanoo.

- Olihan se melkoinen muutos, kun lähdimme intiimeistä Lapin ympyröistä Berliinin metropoliin. Vuoden komennus kahden lapsen ja paimenkoiran kanssa oli aika haastava. Kokemuksena se oli rikas ja oli mielenkiintoista palata ja nähdä asioita ehkä tuoreemmin, kertoo Anna Laakso.

Pienessä orkesterissa on pakko kohdata ongelmat, niitä ei voi juosta pakoon.

Lapin kamariorkesterin sellisti Lauri Angervo

Lauri kutsuttiin Berliiniin soittamaan maineikkaassa Das Konzerthausorchesterissa. Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahasto myönsi Annalle apurahan, jonka turvin hän työskenteli Berliinissä ja soitti ensikonserttinsa keväällä 2011.

Vuoden pesti venyi

Helsingistä kotoisin oleva Lauri ja Riihimäellä kasvanut Anna tapasivat Berliinissä ja saivat aikoinaan kutsun tulla vuodeksi Lappiin. Ja niin siinä kävi, että Laurin vuoden pesti on venynyt nyt seitsemäksi vuodeksi. Anna ei ole kamariorkesterin vakituista henkilökuntaa, mutta tekee paljon yhteistyötä orkesterin kanssa. Hän soittaa tarvittaessa pianon lisäksi myös cembaloa.

- Pienessä orkesterissa on pakko kohdata ongelmat, niitä ei voi juosta pakoon. Voimavaramme pienessä orkesterissa on, että olemme kuin perhe: jos yhdellä on ongelmia, niitä on kaikilla. Motivaatio orkesterissa on valtava - se edellyttää osallistumista, ei voi vain tulla töihin, Lauri kertoo.

- Berliinissä konserttiperinne on pitkä, mutta Lapissa kun ihminen tulee konserttiin, voi luottaa siihen, että hän tulee sinne musiikkia kuuntelemaan eikä edustamaan, Anna sanoo.

- Maakuntakonsertit ovat yksi Lapissa soittamisen hienous - ajetaan pitkä matka johonkin kauas asutuksesta ja siellä hirsipirtissä yleisö on hyvin lähellä.

Anna Laakso on perustanut Rovaniemelle kamarimusiikkifestivaalin "Valoa kamariin", hän on syksyyn sijoittuvan festivaalin taiteellinen johtaja.

- Lapissa on mahdollista tehdä niin monenlaista musiikin saralla, Lauri Angergo sanoo.

Lue seuraavaksi