1. yle.fi
  2. Uutiset

Kolumni: Kilpavarustelu kiihtyy keväisillä pihoilla

Kun elämä siirtyy puutarhaan, alkaa kateus nostaa päätään ja kilpavarustelu alkaa.

puutarhakeinut
YLE

Monessa perheessä avattiin kesän grillaus- ja pihapuuhailukausi juuri vappuna. Vanha kunnon ruohonleikkuri haettiin autotallista, pihakeinu kannettiin paikalleen. lasten trampoliinin suojaverkko viritettiin kesän pomppukauteen ja pihagrilli pantiin pöhisemään.

*Katse saattoi samalla *harhautua naapurin puolelle. Jahah, ovat ostaneet uuden ajoleikkurin, jossa on näköjään GPS, ilmastointi ja juomatelinekin. Pihakeinukin on näköjään vaihdettu Marimekkokuosiseen. Trampoliini on ainakin metrin isompi, kuin meillä ja grilli on uudempi, isompi ja kiiltävämpi, kuin meidän automme.

Ei pannahinen, nyt kyllä korpeaa… Vaimo hyppää kyytiin, nyt lähdetään kauppaan! Varustelukilpa on käynnistynyt, eikä loppua näy. Talvella on pantu merkille naapurin lumilinko, uusi maasturi ja soutuveneen kokoinen suksiboksi ja kevään tullen kateus kasvaa, saavuttaen huippunsa kesäkauden alussa, kun pihanhoitokoneet ja pihakalusteet kaivetaan esille.

Joka naapurustossa on aina joku, jolla kaikki on paremmin kuin muilla.

*Joka naapurustossa on aina *joku, jolla kaikki on paremmin kuin muilla. Ruohonleikkurissa on enemmän tehoa ja grillissä enemmän paistotilaa, kuin muilla. Mistä löytyy lääke alati kalvavaan kateuteen ja millä pärjäisi varustelukilvassa?

Yksi lääke voisi olla se, että tekee kaiken itse – pihagrilli muurataan omin käsin, pihakeinu rakennetaan itse, omien piirustusten mukaan ja ruohonleikkuriksi ostetaan vanha ritsa, joka kunnostetaan ja tuunataan sellaiseksi, ettei samanlaista taatusti tule vastaan.

*Paras lääke voisi olla terve *järki. Miksi ihmeessä pitäisi olla ajoleikkuri, kun piha on niin pieni, ettei sillä mahdu edes kääntymään. Eikös se liha kypsy ihan yhtä hyvin siinä vanhassa pallogrillissäkin? Miksi pitäisi olla lumilinko, kun kolalla puskiessa saa hyvää kuntoilua? Isoa maasturiakin on turha kadehtia, kun kaupungissa ei nelivetoa kuitenkaan tarvitse.

Suomalaisia on kautta aikojen pidetty kateellisena kansana ja naapurikateus lienee yksi yleisimmistä kateuden muodoista, mutta samalla kannattaa miettiä sitä, onko se minulta pois, jos naapurilla on uusi pihagrilli? Jos kaikki suomalaiset pitäisivät yhtä hyvää huolta omista asioistaan, kuin naapurin asioista, niin maailma voisi olla piirun verran parempi paikka.

Lue seuraavaksi