Hyppää sisältöön

GTK ratkaisi Riippojen kiviarvoituksen

Kevät paljasti alaveteliläisen Riipan perheen puutarhasta mystisen löydöksen. Osin läpinäkyvät, osin valkoiset kiteet eivät vaikuttaneet lasilta, muovilta tai kiveltäkään. Geologian tutkimuskeskukselle vastaavat arvoitukset ovat arkipäivää.

May-Len ja Bjarne Riippa löysivät suojaisesta puutarhastaan lumien sulaessa outoja kiteitä. Aluksi he luulivat niitä jääksi, mutta kun ne eivät sisälle viedessä sulaneet, arvoitus syveni. Läpinäkyvät kiteet murenivat niitä puristeltaessa.  Kiviä ja maaperätutkimusta harrastava Bjarne päätyi siihen, että normaalista lasista tai muovista ei ollut kyse. Apu määritykseen löytyi GTK:n Kokkolan toimistosta.

Geologi Olavi Kontoniemi aloittaa määrityksen tutkimalla kiteiden pintaa. Tasaiset pinnat ja tasapaksut muodot kertovat tutkijalle heti tärkeimmän tiedon.

- Luonnontuotteesta ei ole missään tapauksessa kyse, koska kiteiden pinnat ovat tasaisia.

Seuraava tarkastelun kohde on kiteiden kovuus. Valkoiset kiteen ovat pehmeähköjä, kovuudeltaan muovin luokkaa. Läpinäkyvän aineen kovuus on lasin luokkaa. On johtopäätösten aika.

- Sanoisin, että kyseessä on selvästi lasi, mutta en osaa sanoa, miten se on puutarhaan päätynyt. Tulee mieleen esimerkiksi aiemmin muun muassa traktoreissa käytetty karkaistu sekurit-lasit, jotka rikkoutuessaan hajoavat pieniksi säpäleiksi. Valkoinen aine voisi olla tiivistysmassaa, arvelee Kontioniemi.

GTK tutkii tuhansia näytteitä

Geologian tutkimuskeskus on keskittänyt kansannäytteiden tutkimisen Kuopion yksikköönsä. Sinne lähetetään vuosittain noin 6 000 näytettä. Näytteen voi lähettää ilmaiseksi postitse. Osoitetietojen lisäksi kuoressa on oltava maininta "kivinäyte". Jokaiseen näytteeseen luvataan vastaus.

- Kansalaisilta tulee vuosittain useita kymmeniä mielenkiintoisia näytteitä.

Myös Kokkolan toimistoon tuodaan vuosittain kymmenkunta näytettä.

- Vaikeimpia ovat masuunikuonat, Näitä kuljetetaan muun muassa pelloille. Niissä saattaa olla esimerkiksi hopean väristä, metallista piitä.

Suomalaiset tutkivat mielellään maaperää. GTK kannustaa harrastukseen muun muassa kilpailujen muodossa.

- Kesäkuussa Keski-Pohjanmaalla alkaa Kivikisa 2012. Toteutamme sen yhteistyössä muun muassa kaivosyritysten kanssa.  Siinä on myös koululaisille oma sarja.

Keski-Pohjanmaalle on osunut viime vuosina runsaasti palkintoja ja kunniamainintoja myös valtakunnallisista kansannäytekilpailuista. Viime vuonna pääpalkinto matkasi Haapavedelle.