1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juutalaisuus

Satavuotias Turun synagoga odottaa suurremonttia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö juhlistaa läsnäolollaan Turun synagogan satavuotispäivän kutsuvierasjuhlaa. Pienelle seurakunnalle vierailulla on suuri merkitys.

Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Turun juutalaisen seurakunnan jäsenmäärä on neljännesvuosisadassa lähes puolittunut. Vuonna 1985 seurakunnassa oli 237 jäsentä. Nyt jäsenmäärä on 135.

- Työtilaisuuksien määrä on Turussa vuosien saatossa vähentynyt. Monet ovat muuttaneet pääkaupunkiseudulle. Suhteellisen paljon turkulaistaustaisia juutalaisia on muuttanut myös Israeliin, kertoo Turun juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Tomer Huhtamäki.

Muuttopäätöstä helpottaa osaltaan se, että Israeliin muuttavalla on mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen.

- Meillä on vahva Suomea kohtaan tunnettu isänmaanrakkaus. Meillä on myös toinen kotimaa. Se on  Israel, toteaa Huhtamäki.

Satavuotias kaipaa kunnostusta

Satavuotiaan synagogan kuntoa Huhtamäki luonnehtii kohtuulliseksi. Pientä remonttia tehdään jatkuvasti. Lähivuosina kiinteistö on suuremman remontin tarpeessa.

Kyllä me heti herkistymme, kun aletaan puhua pakkoruotsista.

Tomer Huhtamäki

- Arvorakennuksen restaurointi arvoisellaan tavalla on iso satsaus. Tähän on varauduttu.

Parin vuoden kuluttua on tarkoitus mm korjata synagogan ikkunat. Kiinteistössä on lisäksi uusittava sähköt ja lvi-tekniikka.

- Synagoga on meille tietysti erittäin rakas. Se symboloi uskonnonvapautta. Synagogalla on kolme tehtävää. Nämä ovat Korkeimman palvelu, opiskelu ja yhteisön kokoontumispaikkana toimiminen, kiteyttää Huhtamäki.

Ainutlaatuinen vieras

Turun juutalainen seurakunta on erittäin otettu siitä, että torstain kutsuvierasjuhlan kunniavieraaksi saapuu tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Sauli Niinistö puhui Turun juutalaisessa synagogassa.

- Tämä on aivan ainutlaatuista. Meillä ei tähän mennessä ole ollut presidenttivieraita. Tätä voi verrata siihen, kun  Mannerheim vieraili sotien jälkeen Helsingin seurakunnassa, toteaa Huhtamäki.

Huhtamäki muistuttaa, että juutalaiset kokevat olevansa eräänlainen suomalaisen yhteiskunnan ilmapuntari.

- Kyllä me heti herkistymme, kun aletaan puhua pakkoruotsista. Meidän kokemuksemme mukaan juutalaisuus on vuorossa seuraavana. Kun on taloudellisesti vaikeaa, niin vähemmistöt koetaan helposti uhaksi enemmistölle.

Huhtamäen mukaan juutalaisuuteen liittyvät tietyt erikoisuudet, kuten liiton merkkinä toimiva ympärileikkaus ja  juutalainen teurastustapa ovat viime aikoina olleet esimerkkejä keskustelusta, jossa kyseenalaistetaan vähemmistön perinteisiä tapoja.