Ekorosk lisää rakennus- ja teollisuusjätteen kierrätystä

Jäteyhtiö Ekorosk tehostaa kaatopaikalle päätyvän rakennus- ja teollisuusjätteen hyödyntämistä. Yhtiö kehittää samalla uusia lajittelutekniikoita, koska jatkossa kaatopaikoille ei saa kipata enää eloperäisiä jätteitä.

jätteet
Kaatopaikka
Sami Lindblad / Yle

Vuoden kestävän kokeilun aikana vastaanotettava jäte lajitellaan vielä kertaalleen asfalttikentällä. Tavoitteena on vähentää loppusijoitukseen päätyvää 10 000 jätetonnia 2 000 - 3 000 tonnia vuodessa. Jätteestä erotellaan energiajäte, metalli, puu sekä kivi ja betoni.

Kokeilussa jätekuormat kipataan kentälle ja lajitellaan kahmareilla. Samalla on tarkoitus kehittää ja arvioida lajittelutekniikoita.

Yrityksiä kannustetaan lajittelemaan jätteet itse aiempaa tarkemmin, sanoo Ekoroskin käyttöpäällikkö Peter Sarelin.

- Jos yritykset näkevät taloudellisen porkkanan eli lisäämällä lajittelua ne voisivat pienentää jätemaksua, silloin aina löytyy kiinnostusta. Yleensäkin täällä Pohjanmaalla ollaan ympäristötietoisia ja valmiita ottamaan uusia ideoita vastaan. Jos löydämme tälle materiaalille jotain hyötykäyttöä, niin silloin voisimme laskea vastaanottohintaa siitä tasosta, mitä se on tänään.

Kokeilun taustalla on tuleva jätelain muutos, jonka jälkeen orgaanista jätettä ei saa sijoittaa enää kaatopaikalle.

Energiajätteestä erotellaan kokeilussa rinnakkaispolttoon menevä jäte, jonka pitää olla mahdollisimman puhdasta. Arinapolttoon päätyy puolestaan esimerkiksi puu, jonka seassa on metallia tai muita jätteitä.

Ekoroskin alueella syntyy vuodessa noin 60 000 tonnia jätettä, josta 10 000 tonnia päätyy kaatopaikalle. Kotitalouksien osuus jätteestä on 38 000 tonnia, josta peräti 93,7 prosenttia päätyy hyötykäyttöön.