Gatajevit helpottuneita turvapaikastaan: "Olemme shokissa ilosta"

Suomesta turvapaikan saaneet Gatajevit kertovat olevansa erittäin onnellisia ratkaisusta. Pariskunnan tukijaryhmä on vakuuttunut, että Gatajevit ovat joutuneet ulkomaalaisten turvallisuusviranomaisten vainon kohteeksi.

Kotimaa
Malik Gatajev
Vuonna 2009 Hadizhat ja Malek Gatajev tuomittiin Liettuassa lasten kaltoinkohtelusta 10 kuukauden vankeuteen.

Tshetsheniassa lastenkotia pitäneet Hadizhat ja Malik Gatajev kertovat olevansa erittäin helpottuneita saatuaan Suomesta poliittisen turvapaikan. Liettuassa pariskuntaa syytettiin lasten kaltoinkohtelusta.

Turvapaikan saivat pariskunnan lisäksi heidän kolme alaikäistä lastaan.

- Olemme shokissa ilosta. Kyseessä oli erittäin tärkeä hetki elämässämme, Malik Gatajev kuvaili tuntemuksiaan Yle Uutisten haastattelussa.

Gatajevien tukijat ovat olleet vakuuttuneita, että Gatajevit ovat joutuneet Liettuan turvallisuusviranomaisten, mahdollisesti myös Venäjän turvallisuuselinten vainon kohteeksi.

Malik Gatajevin mukaan Liettuassa kärsityn mielivallan todistaminen ei ollut helppoa, koska Liettua on eurooppalainen maa ja EU:n jäsen.

Gatajev sanoo, että hänen oli itsekin vaikea uskoa sellaista tapahtuvan Liettuassa.

- Minunkinkin oli vaikea uskoa, että Liettuassa voisi tapahtua sellaista. Emme ole liettualaisia vastaan, asuimme maassa, meillä on paljon ystäviä, jotka auttoivat meitä ja olivat huolissaan meistä, Gatajev sanoo.

Gatajev sanoo, ettei tiedä, miksi Liettuan turvallisuusviranomaiset ottivat hänen perheensä kohteekseen.

- Vaimoni kanssa teimme mitä kaksi ihmistä voi tehdä, pelastimme lapsia, annoimme heille kaiken mitä voimme. Me emme olleet sissejä, vakoojia, emme tehneet myyräntyötä Liettuan valtiota vastaan. Elimme rehellisesti, maksoimme veroja. Emme eläneet Liettuan varoilla, meitä auttoivat eri maiden humanitaariset järjestöt, mukaan lukien suomalaiset, saksalaiset ja norjalaiset, Gatajev sanoo.

Suomen Maahanmuuttovirasto ei kommentoi yksittäistapausta millään tavalla.

Suomalainen elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo on tehnyt Gatajevien lastenkotityöstä dokumentin Melancholian 3 huonetta. Norjalainen kirjailija Åsne Seierstad kirjoitti heistä kirjan Groznyin enkelit. Suomessa monet julkisuuden henkilöt ovat liittyneet Gatajevejä auttavaan tukiryhmään.