Kleopatran kaksoset saivat kasvot

Egyptistä löydetty patsas esittää tyttöä ja poikaa, joiden pään päälle on kuvattu Aurinko ja Kuu. Ne olivat Kleopatran kaksosten kuninkaalliset lisänimet.

kulttuuri

Egyptistä on löytynyt patsas, joka esittää kuningatar Kleopatran ja roomalaisen sotapäällikön Marcus Antoniuksen lapsia, Aleksanderia ja Kleopatraa. Hiekkakivipatsas löytyi oikeastaan jo miltei sata vuotta sitten Denderan temppelin läheltä Niilin rannalta, mutta unohtui Kairon Egyptiläiseen museoon.

Kymmenmetrisen veistoksen takapuolella on tähtiä, mikä tarkoittanee, että se on ollut alkujaan osa kattoa. Toisella puolella ovat lapset, jotka italialainen egyptologi Giuseppina Capriotti on nyt tunnistanut Kleopatran kaksosiksi.

Alastomat tyttö- ja poikalapsi ovat samankokoiset, ja heidän kätensä ovat toistensa hartioilla. Heidän ympärilleen on kiertynyt kaksi käärmettä, joista kummallakin lapsella on napakka ote.

Capriotti päätteli lasten henkilöllisyyden tyylillisistä seikoista ja symboliikasta. Hän vertasi patsasta toiseen, jonka tiedetään olevan peräisin noin vuosilta 50 - 30 ennen ajanlaskumme alkua, ja havaitsi monia tyylillisiä yhtäläisyyksiä.

Lapsista tehtiin Aurinko ja Kuu

Marcus Antonius tunnusti lapsensa vuonna 37, ja heille annettiin lisänimet Helios (Aurinko) ja Selene (Kuu). Patsaan pojan pään päällä on auringonkehrä, tytöllä puolestaan kuunsirppi. Käärmeet, jotka vaikuttavat kobrilta, saattavat myös olla Kuun ja Auringon symboleja, Capriotti kertoo.

Pojalla on kiharat hiukset ja palmikko pään oikealla puolella, kuten egyptiläislasten tuolloinen muoti saneli. Tytöllä on näyttävä "melonikampaus", joka usein yhdistetään Ptolemaioksen hallitsijasukuun ja etenkin Kleopatraan.

Kaksoset olivat seitsenvuotiaita, kun heidän vanhempansa tekivät itsemurhan. Lapset vietiin keisarin perheeseen Roomaan. Aleksander Helioksen myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa, mutta Kleopatra Selene meni naimisiin Mauritanian kuninkaan kanssa. Hänen kuvansa lyötiin kolikoihin, mistä päätellen hänellä oli uudessaan maassaan todellista valtaa.

Patsaasta kertoo Discovery News (siirryt toiseen palveluun)-verkkolehti.