Jari Korkki: Menneen talven Lumia?

Ei tarvitse olla kummoinenkaan lehdenläpyskä, kyllä sieltä ne Ollilan kymmenen virhettä löytyvät. Missä ne jutut olivat silloin, kun ne ”virheet” tehtiin?

Yle Blogit
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Alkuun pieni mainos: Nokian hallituksen puheenjohtajan tehtävät jättänyt Jorma Ollila on vieraanani Ylen TV1:n Ykkösaamussa lauantaina 5.5. klo 10.05. Voitte lähettää kysymyksiä osoitteissa tv1.ykkosaamu@yle.fi (siirryt toiseen palveluun) tai Yle Uutisten Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Sitten asiaan:

Nokia on medialle hankala aihe, myös minulle, vaikka synnyin muutaman kilometrin päässä siitä, mihin yhtiö 1860-luvulla perustettiin. Alun perin Nokia oli tietysti puuhiomo ja istuipa yhtiön hallituksessa jossain vaiheessa tovin joku Mannerheimkin.

Jossain on päätetty, että Nokiaa pitää ruoskia edestä ja takaa.

Suuri suksee se ei ollut ja niinpä Suomen Gummitehdas osti konkurssikypsän fabriikin. Alkoi tulla Nokian galossia ja gummipyörää.

Kännykkä-Nokia oli pitkään suomalaiselle medialle outo kummajainen. Siitä ei ole ollut tapana lausua poikkipuolista sanaa. Nokiasta kasvoi leijonajoukkue, jonka tekemisiä ei voinut kyseenalaistaa. Olihan kyseessä isänmaa.

Mutta mistä nyt sitten tuulee? Jossain on päätetty, että Nokiaa pitää ruoskia edestä ja takaa, yhtä aikaa ja koko ajan. Ei tarvitse olla kummoinenkaan lehdenläpyskä, kyllä sieltä ne Ollilan kymmenen virhettä löytyvät. Missä ne jutut olivat silloin, kun ne ”virheet” tehtiin?

Koulumatkallani Tampereella näin bussin ikkunassa joka päivä valtavan kasan kaapeleita. Siis sellaisia kahden metrin rullia, joita oli vieri vieressä ainakin sadan metrin matkalla.

Nyt Nokian kaapelitehtaan paikalla Hatanpään valtatien varressa on yhä Nokia, mutta se tekee jotain muuta, en tiedä mitä. Sen tiedän, että kokkiveljeni tekee siellä joka päivä ruokaa nokialaisille.

Nokia on 150 vuoden aikana ollut vaikeuksissa, mutta kyennyt aina myös uudistumaan. Se on tarvittaessa vaihtanut paperin gummisaappaisiin ja renkaisiin, renkaat kaapeliin ja kaapelit televisioihin. Ja lopulta kännyköihin.

Mistä sen tietää, mitä se kymmenen vuoden päästä valmistaa? Ennen lopullista tuomiota olen valmis odottamaan seuraavan talven lumia.

Jari Korkki
kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja.