1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uusi Greenpeacen protesti suomalaisella jäänmurtajalla

Greenpeace on tehnyt jo toisen mielenosoituksen suomalaisella jäänmurtaja Nordicalla. Järjestö vastustaa öljy-yhtiö Shellin aikomusta porata öljyä Alaskan pohjoispuolella, arktisissa luonnonolosuhteissa.

Ulkomaat
Moottorivene jäänmurtajan vierellä.
Greenpeacen aktivistit nousivat Öölannin eteläpuolella Shellille vuokratulle jäänmurtaja Nordicalle vastustaakseen Shellin öljynporausta Arktiksella.Greenpeace

Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit ovat nousseet suomalaiselle jäänmurtaja Nordicalle Ruotsin rannikolla. Greenpeace yrittää estää jäänmurtajan matkan Jäämerelle, missä se osallistuisi öljynporaukseen.

Kuusi ympäristöjärjestön aktivistia nousi alukseen kumiveneistä varhain aamulla. He ovat lukittautuneet laivan rakenteisiin. Laivan miehistö on pyytänyt Ruotsin Merivartiostoa apuun irrottamaan aktivisteja, kertoo uutistoimisto TT.

Laiva on Öölannin saaren eteläpuolella lähellä Karlskronan kaupunkia. Tapahtuman yhteydessä ei ole käytetty väkivaltaa.

Greenpeace vastustaa jyrkästi öljy-yhtiö Shellin aikomusta aloittaa öljynporaus arktisella alueella Beaufortinmerellä ja Tshuktshimerellä.

Shell on vuokrannut jäänmurtaja Nordican ja sen sisaraluksen Fennican suomalaiselta valtionyhtiöltä Arctia Shippingiltä. Greenpeacen mielestä tämä on häpeäksi Suomelle. Järjestö huomauttaa, että Ruotsin valtio on päättänyt, ettei sen jäänmurtajia vuokrata arktiseen öljynporaukseen.

Nordican ollessa vappuna Helsingin satamassa poliisi poisti aluksesta toistakymmentä Greenpeacen mielenosoittajaa, jotka olivat kotoisin kymmenestä eri maasta.

Ympäristönsuojelijat ovat huolissaan arvokkaasta luonnonympäristöstä, joka pilaantuisi öljyvuotojen takia herkästi.

Lähteet: Yle Uutiset