Kevät on hyvässä vauhdissa

Kevät on hieman keskivertoa aikaisemmassa, mutta alkukevään pari kylmää ajanjaksoa on hidastanut monen kevätlajin ilmestymistä. Silti tällä hetkellä moni kevätlaji on jopa viikon aikaisempia keväitä varhemmin näkyvillä.

luonto
Kuva haarapääskystä ja Suomen kartta.

Pääskysten mukana tulee kesä ja monelle linnulle kesä tarkoittaa hyönteisten suurta määrää. Hyönteisravinnon puute keväällä on suurin syy, että pääskyt tulevat meille niin myöhään. Kaupungeissa haarapääskyjä näkee vähemmän, mutta maaseudulla varsinkin maatilojen pihapiirissä haarapääskyt ovat yksi tutuimpia lintuja. Havaintojen perusteella kevät on jo pitkällä ainakin Tampereen korkeudella. Yksittäinen, hyvin aikainen haarapääskyhavainto tehtiin Kemissä.

Sammakonkudun tutkiminen on monen lapsiperheen kevään luontoretkien kohokohta. Sammakot ovat kovasti vähentyneet, joten sammakonkudun yleisyyttä eri vaiheessa kevättä on vaikea arvioida. Ainakin lounais- ja etelärannikolla on havaintojen perusteella sammakonkudun huippukausi, mutta muualla Suomessa se on vasta aluillaan. Pohjoisimmat havainnot tulivat Vaasan ja Kuopion korkeudelta.

Valkovuokkoa pidetään Etelä-Suomessa äitienpäivän tunnuskasvina ja ainakin tänä vuonna sen kukinta osuu hyvin samoihin aikoihin itse juhlapäivän kanssa. Eteläisimmällä rannikolla se kukkii jo runsaana, mutta suurimmassa osassa valkovuokon levinneisyysaluetta kukinta on juuri alkamassa. Vaikka valkovuokko on kaunis, kannattaa se nopeasti lakastuvana kukkana jättää mieluummin luontoon kukkimaan.

Lähteet: Luonto-Liitto