Hyppää sisältöön

Ympäristöministeri Niinistö: Talvivaaralla tämä vuosi aikaa korjata päästöongelmansa

Niinistön mukaan viranomaisvalvojalla on aina mahdollisuus keskeyttää toiminta, jos yhtiö ei saa päästöjään kuriin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) mukaan Talvivaaran kaivos saa vuoden loppuun saakka aikaa korjata päästönsä kohtuulliselle tasolle. Niinistö sanoo, että yhtiö on tähän asti noudattanut kehotuksia päästöjen vähentämisestä.

Hallintopakko eli uhkasakko tai toiminnan keskeyttäminen on Niinistön mukaan edelleen viranomaisten keinovalikoimassa, jos yhtiö ei kehotuksista huolimatta saa päästöjä kuriin. Vuodenvaihteessa kaivos saa uudet päästörajat. Hallintopakosta päättää valvova viranomainen, tässä tapauksessa Kainuun ELY-keskus.

Niinistö: Ympäristöä ei voi pilata ilman joutumista vastuuseen

Niinistön mukaan kainuulaisille ja alueen asukkaille on ollut kohtuutonta, että korkeat sulfaattipitoisuudet ovat jatkuneet näin monta vuotta. Siitä on aiheutunut ympäristölle haittaa.

- On selvää, että erilaiset oikeustiet on syytä käyttää, kun selvitetään, onko päästöistä tullut korvausvelvollisuutta tai poliisitutkinnan aihetta. Suomessa oikeusprosessit ovat olemassa sitä varten, että ympäristöäkään ei voi pilata ilman joutumista vastuuseen.

Valvontaa kiristetään

Niinistö sanoo, että ympäristöministeriössä on meneillään kaivosalan ympäristöohjeistuksen uudistus, jossa alan valvontaa parannetaan merkittävästi.

Myös kaivostoimintaan liittyviä virkamiesten virkavapauksia ollaan pistämässä kuriin. Viranomaisten puolueettomuutta vaarantavia virkavapauksia ei pidä hyväksyä.

- Hallinnonalalle on annettu ohje, jonka mukaan virkavapauksia ei pitäisi myöntää komennuksille, joissa virkamies siirtyy yhtiöön, jota hän on valvonut tai luvittanut.