yle.fi-etusivu

Lutkamarssille Kristiina-palkinto

Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaine on myöntänyt vuoden Kristiina-nimityksen ja kunniakirjan lutkamarssin järjestäjille.

kulttuuri
Slut Walk -tapahtumaan osallistuneita henkilöitä Panamassa 25. lokakuuta 2011.
Arturo Wong / EPA

Palkitsijat kiittävät lutkamarssia ainutlaatuiseksi feministiseksi toiminnaksi, joka toi näkyvyyttä sukupuoleen, valtaan ja väkivaltaan liittyville kysymyksille. Mielenosoitus yhdisti erilaisia ihmisiä raiskauksien ja väkivallan vastaisen teeman taakse.

Lutkamarssi eli SlutWalk järjestettiin elokuussa Helsingissä, Turussa ja Tampereella ja se keräsi yhteensä lähes 7 000 mielenosoittajaa. SlutWalk -liike sai alkunsa Kanadasta aiemmin samana vuonna. Torontolainen poliisi totesi yliopistossa opiskeleville naisille, että he voivat omalla pukeutumisellaan ja käytöksellään vaikuttaa siihen, tulevatko raiskatuiksi.

Naisia syyllistävää puhetapaa vastustavat mielenosoittajat valtasivat kadut ensin Kanadassa. Sen jälkeen liike levisi maailmanlaajuiseksi ja sai paikallisia tulkintoja. Vuoden Kristiina -palkinto kantaa sukupuolentutkimuksen oppiaineen edeltäjän, Kristiina-instituutin nimeä, ja se myönnetään vuosittain sukupuolentutkimuksen tunnetuksi tekemisestä ja sukupuolen perusteella tapahtuvan syrjinnän ja eriarvoisuuden vähentämiseksi tehdystä työstä.

Palkinto myönnetään nyt kymmenennen kerran, ja työryhmä halusi tänä vuonna painottaa sukupuolentutkimuksen näkyväksi tekemistä nuorten aktivismin kautta.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Pitäisikö meidän kaikkien toimia kuten Mikko?

Opettaja luopui lentomatkoista ja pitkistä suihkuista ilmaston hyväksi

Seksuaalinen häirintä

"Pyllistys ei ole kutsu kosketteluun"

Näyttelijä Mia Hafrén patistaa miehiä mukaan #metoo-keskusteluun

Seksuaalirikokset

Ruotsi haluaa lakiin, että suostumus seksiin pitää selvästi ilmaista

Tonttuovet

"Näin yhdet itkut kun ensimmäinen erä loppui"

Suomi hullaantui tonttuovista, tutkija ja kauppiaat yllättyivät