Laatuheinän markkinointirengas Etelä-Savoonkin

Hevosenomistajien ja karjatilallisten heinän ja rehujen tarpeisiin erikoistuneista tuottajista kootaan verkostoa. Yhä useammin heinältä ja rehulta vaaditaan todistettua laatua.

rehut
Traktori poimii kuivaheinää pellolta.
YLE / Susanna Pekkarinen

Hevosheinän ja karjatilojen lähirehun tuottamiseen ollaan perustamassa markkinointirenkaita Etelä-Savoon. Pro Agria sekä Heinämestarit ja Lähirehu tarjoavat koulutusta hevosheinän ja karjatilojen lähirehujen tuotannosta. Samalla etsitään tuottajia rehujen ja heinän markkinointirenkaisiin.

- Heinämestarit on erikoistunut laadukkaan hevosheinän tuotantoon ja Lähirehu puolestaan tuottaa karjatilojen tarpeisiin rehuja, Lähirehun ja Heinämestareiden yhteyshenkilö Timo Alatalo kertoo.

Heinämestareiden ja Lähirehun markkinointirenkaat toimiivat jo eri puolilla Suomea. Eteläsavolaisillla on ollut mahdollisuus tulla mukaan renkaisiin jo aiemminkin, mutta nyt koulutusta markkinoidaan ensi kertaa maakunnan tuottajille. Renkaaseen mukaan otetut tuottajat sitoutuvat tiettyjen laatuvaatimusten täyttämiseen tuotannossaan.

- Nykyaikana hevosenomistajat ja karjatilat vaativat laadukasta rehua ja siitä tämä idea markkinointirenkaasta on yrittäjien taholta lähtenyt liikkeelle. Meillä vaaditaan laatua ja meillä on analyysit ja muut, jotka todistavat sen, että laatu on korkeampi kuin muilla, Alatalo sanoo.

Esimerkiksi yhä useampi hevosenomistaja vaatii analysoitua heinää, josta tietää tarkalleen kuinka paljon heinässä on muun muassa energiaa, valkuaista, kalsiumia ja fosforia. Karjatiloilla rehujen laatu on suorassa yhteydessä tilan tuottavuuteen.

Pro Agrian ja markkinointirenkaiden koulutus käsittää kuusi teoriakoulutuspäivää, tilakäynnit ja tilakohtaisen toimintakäsikirjan. Laatuvaatimusten lisäksi koulutuksessa käydään läpi kannattavuutta, tuotekehittelyä ja markkinointia.