Kuva vastasyntyneistä hirvenvasoista ihastuttaa

Ikaalilainen Matti Heikkilä törmäsi hirven kaksosvasoihin sattumalta kulkiessaan metsässä. Kamera oli onnekkaasti kuvausvalmiina.

luonto
Hirven kaksosvasat metsässä
Matti Heikkilä Ikaalisista sai kuvan vastasyntyneistä hirven kaksosvasoista kulkiessaan metsässä.Matti Heikkilä

Vapunpäivänä tehty metsäretki antoi Ikaalisissa asuville Matti ja Timo Heikkilälle mieleenpainuvan elämyksen. Miehet törmäsivät sattumalta hirven vasomispaikalle, ja auringossa paistattelevat vasat tallentuivat myös kameran muistiin.

- Törmäsimme noin 30 metrin päässä oleviin vasoihin täysin sattumalta. Onneksi kamera oli laukaisuvalmiina. Näitä tilanteita ei satu kuin kerran elämässä, Timo Heikkilä sanoo.

Kuvaustilanne kesti vain muutaman sekunnin

- Kuvan ottamisen jälkeen lähdimme saman tien peruuttelemaan pois. Vaikka emä ei ollut näkösällä, se oli varmasti jossain lähistöllä, Timo Heikkilä arvioi.

Timo Heikkilä uskoo, että vasat ovat hyvin äskettäin syntyneitä.

Näitä tilanteita ei satu kuin kerran elämässä.

Timo Heikkilä

- Ainakin toisella vasalla on vielä napanuora tallella.

Hellyttävä kuva on julkaistu myös Yle Tampereen facebook-sivuilla. Se keräsi heti paljon tykkäyksiä.

Hirvivasoista jopa puolet kaksosia

Hirvien vasomisaika on parhaillaan käynnissä. Suomen riistakeskuksen riistanhoidonneuvoja Otto Höllin mukaan kaksosraskaudet ovat hirvillä melko yleisiä.

- Jopa puolet vasovista hirvilehmistä synnyttää kaksi vasaa, Hölli sanoo.

Hirvenvasa käyttää emän maitoa koko kesän ajan. Vasat seuraavat emäänsä aina seuraavaan kevääseen, jolloin naaras ennen uutta synnytystä ajaa edellisen vuoden vasat pois.