1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiskobussi

Lättähattu kolistelee nostalgiaa

Kiskojen kolketta ja eväspapereiden rapinaa on luvassa, kun nostalgiamatka Jyväskylästä Ylivieskaan ja takaisin järjestetään lauantaina. Matkustajien toivotaan pukeutuvan 50-luvun tyyliin.

Kuva: YLE / Kati Juntunen

Kiskojen kolketta ja 50-luvun tunnelmaa on luvassa lauantaina kun Lättähattu museojuna suuntaa Jyväskylästä Ylivieskaan ja takaisin. Keitele museon järjestämällä nostalgisella junamatkalla matkustajien toivotaan pukeutuvan ajan hengen mukaisiin asusteisiin 50-luvun tyyliin. Lättähattu on hyvin perinteikäs juna, kertoo toimitusjohtaja Aimo Kääriäinen Keitele museosta.

- Se on perinteikäs juna. Ensimmäiset lättähatut tulivat liikenteeseen 1954 ja niillä ajeltiin1988 saakka. Perinteitä sillä on runsaasti. Ilman tarkempaa tietoa sanoisin, että suurin osa Suomen rautateillä  tapahtuneista matkoista oli lättähattumatkoja tuossa 50-60-lukujen taitteessa. 

Matka vie yli kuusi tuntia

Lähtö reissulle on Jyväskylästä klo 8.45 ja paluu on n. klo 21.10. Matkaa kertyy edestakaisin noin 500 kilometriä. 

Jyväskylä-Ylivieska reitillä ei ole ollut matkustajaliikennettä vuosikausiin. Haapajärvi- Saarijärvi rataosuus valmistui vuonna 1960. Matkustajaliikennettä radalla ehti olla vain kymmenkunta vuotta.

- Jyväskylän pohjoispuolelta matkustajaliikenne loppui 1988. Nyt ajetaan Jyväskylästä, Suolahden Äänekosken, Saarijärven, Pihtiputaan kautta Haapajärvelle ja sieltä Nivalan kautta Ylivieskaan. Matkaa siitä kertyy kyllä aika reipaasti edestakaisin yli 500 kilometriä.

Kättä heilauttamalla junaan

Nostamalla kätensä kun juna tulee näkyviin, niin kyytiin pääsee nykyisiltä ja entisiltäkin asemilta.

- Voipaperit rapisevat  ja kahvi tuoksuu matkustajien availlessa eväspakettejaan, lättähatun keinuessa verkkaisesti kiskoja pitkin kohti Ylivieskaa, kuvailee Kääriäinen matkan tunnelmaa.  

Matkan voi tehdä lyhyempänäkin, vaikkapa vain yhden aseman välin. Matka on tarkoitettu koko perheelle, lapsille se onkin vasta elämys.