1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ralliautoilu

Vain Skoda kelpaa Matille

Viikonloppuna jo viidennettä kertaa järjestettävä Classic Motor Show kokoaa tuhannet vanhoista menopeleistä kiinnostuneet Lahden messukeskukseen. Yksi tilaisuuden helmistä on ralliauto Skoda Octavia vuodelta 1961.

ralliautoilu
Matti J Tarvainen nojaa omistamaansa Skoda Octaviaan vuodelta 1961

Matti J Tarvaisen pihassa Orimattilassa on toistakymmentä autoa, osa ajokuntoisia, osa ei. Kaikkia yhdistää yksi asia, merkki. Tarvainen intoutui Skodaan vuonna 1962 eikä ole sen jälkeen kokenut tarpeelliseksi vaihtaa merkkiä.

- Skodalla oli entisaikaan suotta huono maine, johtui varmaan poliittisesta tilanteesta. Auto on luotettavaa tsekkiläistä laatutyötä. Skodahan käytti jo 1930-luvulla alumiinimoottoria, jonka valmistusta merkin ostanut Volkswagen on vasta opetellut, Tarvainen valistaa.

Tarvainen on ajanut merkillä niin kauppa-ajot kuin Historic-rallin osakilpailut vuodesta 1991 alkaen. Alla on ollut useita malleja, mutta vain ja ainoastaan Skodia. Lahdessa mies tuo esille Octavian vuodelta 1961.

- Auto on niin sanottu replica. Sitä on hieman paranneltu, esimerkiksi alkuperäinen ja kehno lehtijousitus on vaihdettu.

Ruostetta on ollut, mutta kurvit on korjattu ja auto pörisee kuten ralliauton pitääkin. Nokalla pyörii 1,1 litran moottori, joten kyyti on varsin rauhallista.

- Auton ajettuvuus on hyvä ja sen puolesta tehoa voisi olla enemmänkin, Tarvainen toteaa.

Rallilegenda istuu kartturin paikalle

Skodan voi nähdä messuviikonloppuna myös Päijät-Hämeen teillä, sillä auto on mukana Classic tour-näytösajossa. Matti J Tarvaisen vierellä rallipenkkiin istuu sorateiden legenda, Simo Lampinen.

- Olin vähän aikaa sitten Tsekissä klassikkoajoneuvojen tapahtumassa, jossa myös Simo oli paikalla. Siinä tuli juttua, että osallistun Lahden tapahtumaan jolloin Simo ilmoitti, että lähtee kartturiksi.

Classic tour-matkailuajo starttaa Lahden keskustasta lauantaina klo 9 aikaan. 160 kilometrin lenkki päättyy palkintojenjakoon messukeskukseen.

Lue seuraavaksi