200 lasta sai väärän rokotteen

Rokotevalmistajan virhe johti väärien rokotteiden antamiseen lapsille. THL:n mukaan on hyvin epätodennäköistä, että virheestä olisi aiheutunut vahinkoa.

terveys

Noin 200 lasta on saanut väärän rokotesarjan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttamassa pneumokokki-rokotetutkimuksessa.

THL:n mukaan väärien rokotteiden antaminen johtuu rokotteet toimittaneen rokotevalmistaja GSK:n järjestelmissä sattuneesta virheestä.

- THL on hyvin järkyttynyt tapahtuneesta virheestä, kertoo pääjohtaja Pekka Puska tiedotteessa.

- On käsittämätöntä, että isossa lääkefirmassa voi tapahtua tällainen virhe. Tällaiset asiat pitäisi tarkistaa moneen kertaan.

Puskan mukaan THL aikoo varmistaa, että GSK antaa kaikkia tyydyttävän selvityksen tapahtuneesta.

Tutkimukseen osallistunut yli 41 000 lasta

Rokotteet ovat osa THL:n vuonna 2009 alkanutta tutkimusta, johon on osallistunut yli 41 000 lasta. Tutkimuksessa selvitetään miten hyvin pneumokokki-rokote Synflorix ehkäisee lapsilla vakavia pneumokokkitulehduksia kuten verenmyrkytystä, aivokalvontulehdusta, keuhkokuumetta ja välikorvan tulehdusta.

Rokotetutkimukseen osallistuneista yli 41 000 lapsesta kaksi kolmasosaa on saanut pneumokokki-rokotetta. Loput lapsista sai sokkoutetussa vertailututkimuksessa joko hepatiitti A tai hepatiitti B -rokotetta.

On käsittämätöntä, että isossa lääkefirmassa voi tapahtua tällainen virhe.

Pekka Puska

THL:n mukaan rokotevirhe sattui, kun sokkoutettuun tutkimukseen osallistunut lapsi piti suojata esimerkiksi ulkomaanmatkan vuoksi hepatiitti-tartuntaa vastaan. Tällaisissa tapauksissa noin 200 lasta sai rokotetta, jota oli saanut jo varsinaisena tutkimusrokotteena.

- Onneksi on hyvin epätodennäköistä, että tutkimuksiin osallistuneille lapsille olisi tapahtunut mitään vahinkoa, Puskaa sanoo.

THL aikoo seurata rokotteiden vaikuttavuutta vielä useita vuosia. Seurannan aikana pitäisi myös varmistua se, mitä seurauksia ylimääräisten rokotteiden saamisella on. Nykytiedon mukaan liian moniin rokoteannoksiin ei liity pitempiaikaisia tai vakavampia haittoja. THL:n mukaan tutkimuksen turvallisuusseurannassa ei ole saatu haittavaikutusilmoituksia väärän rokotteen saaneilta lapsilta.

Virhe havaittiin huhtikuun lopulla, kun tutkimustuloksia ryhdyttiin analysoimaan ja sokkoutus purettiin. Tuolloin nähtiin, mitä rokotteita kukin lapsi oli saanut.

THL kertoo lähettäneensä kirjeet väärää rokotetta saaneiden lasten vanhemmille.