1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Proteesikiekon MM-kisoissa arvostetaan vastustajaa

Proteesilätkän MM-kisat ovat käynnissä Tampereen Hakametsän jäähallissa. Neljän maan kisoissa nähdään entisiä ammattikiekkoilijoita sekä lajia rakastavia harrastajia.

Kuva: Soila Puustinen

Proteesimaajoukkueen tavoitteena on houkutella vammautuneita urheilun ja jääkiekon piiriin vertaistukiperiaatteella. Kisojen pääsihteeri Jukka Tammi arvostaa pelaajien sinnikkyyttä.

- Laji on hyvin mielenkiintoinen. Katsoja, joka ei ole ennen ollut ottelussa, ihmettelee miten tuo voi olla mahdollista.

Proteesijääkiekko on reilumpaa kuin tavallinen jääkiekko. Esimerkiksi taklaukset ovat kiellettyjä ja vastustajaa kunnioitetaan huomattavasti enemmän kuin ns. normaalissa jääkiekossa.

- Jos kaatunut kaveri ei pääse omin voimin ylös, häntä autetaan - vaikka kyseessä olisi vastustaja, kisojen pääsihteeri Jukka Tammi sanoo.

Kyynärnivel vanhasta Opelista

Proteesit ovat kehittyneet paljon puujaloista, mutta Tampereen kisoissa nähdään myös erikoisuuksia.

Katsoja, joka ei ole ennen ollut ottelussa, ihmettelee miten tuo voi olla mahdollista?

Jukka Tammi

- Proteeesit kehittyvät hurjaa vauhtia. Tosin vieläkin on yhdellä pelaajalla Opelin pallonivelestä tehty kyynärnivel, Tammi naurahtaa.

Kaikilla pelaajilla ei ole proteesia, jotkut pelaavat vain yhdellä kädellä. Pelaajat pisteytetään vamman vakavuuden mukaan. Osa on menettänyt raajansa onnettomuudessa, osa sairauden vuoksi. Joillain vammat ovat synnynnäisiä.

Rakkaus lajiin on yhteinen.

- Amputoidulla raajalla kilpaileva on lajista kiinnostunut ja näkee mahdollisuuden harrastamiseen, Jukka Tammi sanoo.

Nelipäiväisissä kisoissa jokainen ottelu on tärkeä

Suomella on tilastollisesti paremmat mahdollisuudet voittaa proteesikiekon MM-kisat kuin normaalikiekon, sillä osallistujamaita on vain neljä. Pahin vastus on Kanada.

Kisojen pääsihteeri, maalivahti Jukka Tammi harmittelee lajin vähäistä harrastajamäärää.

- Kanadassa maajoukkueeseen voi valita 350 harrastajasta. Suomessa harrastajia on 40. Meillä siis melkein kaikki pääsevät MM-kisoihin.

Proteesijääkiekon MM-kisat järjestetään nyt kuudetta kertaa. Kisoja pääsee katsomaan ilmaiseksi.

Pronssiottelu järjestetään lauantaina kello 12, finaaliottelu nähdään kello 15.