Libyan ex-pääministeri: Gaddafi rahoitti Sarkozyn aiempaa kampanjaa

Entisen pääministerin Baghdadi al-Mahmudi vahvistaa, että 50 miljoonan euron sopimuksen laati entinen tiedustelupäällikkö Mussa Kussa. Tämä on kiistänyt väitteet.

Ulkomaat

Libyan entinen pääministeri sanoo, että Muammar Gaddafin hallinto rahoitti Nicolas Sarkozyn edellistä presidentinvaalikampanjaa, kertoo Le Monde -lehti. Ex-pääministerin lakimies välitti päämiehensä Baghdadi al-Mahmudin viestin torstaina.

Lakimies Bechir Essidin mukaan Sarkozy sai 2007 vaalikampanjaansa noin 50 miljoonaa euroa Gaddafilta ja tämän hallinnolta. Essid kertoi asiasta Tunisiassa, missä Mahmudi on pidätettynä.

Mahmudi vahvistaa, että sopimuksen laati Libyan entinen tiedustelupäällikkö Mussa Kussa, sanoo Essid Le Monden mukaan. Kussa on kiistänyt asian.

Mahmudin toinen lakimies Mabruk Kurchid sanoo uutistoimisto AFP:lle, että Mahmudi uskoo Sarkozyn olevan pidätyksensä takana. Mahmudin mukaan Sarkozy ei halua asian tulevan julki, sanoo lakimies.

Libyan nykyhallinto sanoi keskiviikkona, ettei viitteitä syrjäytetyn hallinnon maksamista tuista ole löytynyt pankkitileiltä. Myös kirje, jossa Muammar Gaddafin hallinto tarjoutui avustamaan Sarkozyn vaalikampanjaa vuonna 2007, on nykyhallinnon mukaan väärennös.

Kirjeessä Gaddafin salainen palvelu ehdotti vaalitukea Sarkozylle, tuolloiselle sisäministerille. Kirjeen mukaan Libya oli "periaatteessa valmis" rahoittamaan Sarkozyn kampanjaa 50 miljoonalla eurolla.