1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Euroopan neuvosto: Talouskriisi ruokkii rasismia

Sosiaaliturvan leikkaukset ja työpaikkojen väheneminen ovat johtaneet sekä siirtolaisten että Euroopan maiden omien vähemmistöjen syrjimiseen.

Euroopan taloudellinen kriisi on ruokkinut rasismia ja muukalaisvihaa, osoittaa Euroopan neuvoston tuore raportti. Siinä kehotetaan puuttumaan vihapuheeseen nykyistä rivakammin.

Euroopan neuvoston rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaisen komitean vuosiraportin mukaan sosiaaliturvan leikkaukset ja työpaikkojen väheneminen ovat johtaneet sekä siirtolaisten että Euroopan maiden omien vähemmistöjen syrjimiseen.

Muukalaisvihaa sisältävä puhe on nykyään valtavirtaa, ja ääriryhmät levittävät omia näkemyksiään yhä enemmän sosiaalisen median kautta. Etenkin romanien syrjintä on entisestään pahentunut, raportissa sanotaan.

Siinä pahoitellaan, että jotkut maat eivät ole osanneet käsitellä yltynyttä siirtolaisvirtaa muutoin kuin nopeilla käännytyksillä ja huonoilla olosuhteilla.

Kulttuurien monimuotoisuus on hyödyttänyt Euroopan yhteiskuntia kautta historian.

Jenö Kaltenbach

Suvaitsevaisuus on kaikkien etu

Vähemmistöjen suojelemiseksi hallitusten tulisi parantaa kansallisten ihmisoikeusryhmien toimintamahdollisuuksia eikä leikata niiden rahoitusta talousvaikeuksien varjolla, raportti patistaa.

- On virhe kuvitella, että taistelu rasismia ja suvaitsemattomuutta vastaan hyödyttää vain haavoittuvimpia kansanosia. Siitä hyötyy koko yhteiskunta, sanoo Euroopan neuvoston rasismin vastaisen komission puheenjohtaja Jenö Kaltenbach.

Hän muistuttaa, että kulttuurien monimuotoisuus on hyödyttänyt Euroopan yhteiskuntia kautta historian. Rasismin vastustaminen on ratkaisevan tärkeää myös tulevaisuuden turvaamiseksi, Kaltenbach sanoo.