1. yle.fi
  2. Uutiset

Talvivaatteista luovutaan - pesulan ovi käy tiuhaan

Monissa perheissä pesukone käy kuumana, kun talvisempia tamineita pestään ennen säilöön panemista. Kevät näkyy myös pesulassa. Lue ammattilaisen neuvot!

Kotimaan uutiset
Pesulan rekki
Yle / Milla Holm

Pesulan ovi käy tiuhaan ja kansa kantaa talvitakkeja pesuun. Ulkotakin pesu olisi syytä suorittaa riittävän usein, ettei lika pääse pinttymään vaatteisiin, neuvoo Päivi Sahlman Joensuun Elapesusta.

- Kaikilla vaatteilla on elinkaari myös pesun suhteen. Jotain mattoa tai ryijyä ei tarvitse pestä kuin kymmenen vuoden välein, mutta esimerkiksi vaalea untuvatakki kannattaisi huoltaa joka vuosi. Jos pesuväli on pitkä, tahrat kauluksessa, esimerkiksi ihon rasva, imeytyvät tiukemmin kiinni ja ne on hankalampi saada pois.

Pesulan ammattitaitoinen väki tekee selvää monenlaisista tahroista. Yhden asian Päivi Sahlman haluaa kuitenkin muistuttaa.

Muovinen pukupussi on kaikista pahin.

Päivi Sahlman

- Jos ensin yrittää kotikonstein saada tahroja pois niin se on pesulallekin hankalampi homma. Kun likaan on kotona laitettu joku tahranpoistoaine ja sitä on yritetty pestä, niin tahra on imeytynyt kuituun vielä tiukemmin. Me suosittelemme, että vaate tuotaisiin suoraan pesulaan eikä kotona tarvitse tehdä yhtään mitään.

Ei muovipussisäilytystä

Pesulasta noudettaessa puhtaat vaatteet ovat muovipussissa. Muovipussi ei kuitenkaan ole vaatteelle sopiva säilytyspussi. Vaatteet säilyvät parempina, kun ne säilyttää paperipussissa tai lakanan alla.

- Säilytys riippuu paljon siitä millaiset ovat kotona säilytystilat. Jos kodin yhteydessä on kuiva vaatehuone, voi vaatteet säilyttää sellaisinaan. Jos vaatteet laittaa vintille tai kellariin ne olisi hyvä suojata pukupussilla. Muovinen pukupussi on kaikista pahin. Paperipussit olivat ennen hyviä, nyt on hengittäviä kuituisia pusseja. Vanha lakana sopii hyvin tähän tarkoitukseen.

Vaikka Suomessa koita esiintyy tänä päivänä vähemmän, viisas suojaa vaatteensa koilta esimerkiksi setripuisilla karkottimilla, Joensuun Elapesun liikkeenhoitaja Päivi Sahlman neuvoo.

Lue seuraavaksi