1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kovasikajuttu on iloisen rento dokumentti

Kovasikajuttu-dokumentin kuvauksen kohteena on kulttimainetta nauttiva, kehitysvammaisista soittajista koostuva punk-yhtye Pertti Kurikan nimipäivät. Bändi sai alkunsa vuonna 2009 kehitysvammaisille suunnatussa kulttuurityöpajassa.

Kuva elokuvasta Kovasikajuttu. Kuva: Marianne Heikkinen / Mouka Filmi Oy

Yhtyeen jäsenet ovat iältään muiden veteraanipunkkareiden tavoin jo reippaan nelikymppisiä. Laulujen tekstit kertovat tekijöidensä arjesta, kuten siitä kuinka v-mäistä on mennä jalkahoitolaan tai joutua asumaan kehitysvammaisille suunnatussa asuntolassa Kallion sijaan. Ennen tätä dokumenttia yhtye on nähty valkokankailla parin vuoden takaisessa, kehitysvammaisista kertovassa draamaelokuvassa Vähän kunnioitusta (2010).

Kunnon dokumentin tapaan seurataan tässäkin leffassa soittajia niin harjoituskämpillä kuin keikkamatkoilla. Kuvauksen kohteet ovat antaneet elokuvan tekijöille selvästi hyvin vapaat kädet. Mukana on esimerkiksi leppeän humoristisesti käsitelty kohtaus, jossa yhtyeen keulahahmo ja kitaristi, Pertti Kurikka joutuu ennen keikalle lähtöä käymään suihkussa pesemässä housuun lörähtäneet löysät pois. Leppoisuus onkin yksi tämän valloittavan dokumentin pääpiirteitä.

Elokuvan aikana yhtyettä nähdään keikoilla niin Saksassa kuin Suomessa. Yleisömäärät eivät keikoilla ole huiman huimia, mutta eivätköhän yhtyeen päämäärät suurten yleisömassojen sijaan olekin hiukan muualla. Keikoilla tuntuu olevan hauskaa niin yleisöllä kuin soittajilla ja keikkajännitys purkautuu takahuoneissa iloisiin halaussessioihin. Soittamisen ohella yhtyeen jäseniä seurataan myös arkisemmissa puuhissa. Milloin kikatellaan jalkahoitolassa, tutustutaan tyttöystäviin, saadaan seurata kuinka yksi yhtyeen jäsenistä muuttaa omaan kotiin ja vieraillaan Pertti Kurikan syntymäpäivillä.

Kovasikajuttu antaa kuvattavistaan lämpimän, inhimillisen kuvan. Toki he ovat kehitysvammaisia, mutta ennen kaikkea kanssaihmisiä, jotka odottavat tulevansa kohdelluiksi muiden tavoin. Tässä tavoitteessa tämä kaikkea ryppyotsaisuutta välttämään onnistuva, iloisen rento dokumentti myös mitä parhaimmin onnistuu.