Taidegalleria menestyy syrjässäkin

Korpilahden sataman vanha voimalaitos ja saha saivat vuosi sitten uuden elämän, kun Höyry-galleria avasi tiloissa ovensa. Pienessä pitäjässä sijaitsevan taidesalongin suosio on yllättänyt - se vetää kävijämäärissä vertoja Jyväskylän gallerioihin.

kulttuuri
Höyry-galleria Korpilahden satamassa.
Yle / Isto Janhunen

Höyry-galleria Korpilahdella juhlii ensimmäistä täyttä vuottaan. Käsityölaispari Arto Salmisen ja Ulla Huttusen hurjimmatkin odotukset ylittyivät nopeasti, sillä paikka keräsi jo ensimmäisenä kesänään yli kymmenen tuhatta kävijää. Galleriatilat on jo varattu seuraavat kaksi vuotta.

- Tämä vuosi ja ensi vuosi ovat jo täynnä, ja vuonna 2014 on kaksi tai kolme kuukautta vapaana. Ollaan aivan hämmennyksissä, miten hyvin taiteilijat ovat tämän vastaan ottaneet, kertoo Salminen.

Selitystä suosiolle pariskunnalta on hankala saada. Yksi syy voisi Salmisen mukaan olla ainutlaatuinen sijainti Päijänteen rannalla.

- Täällä on hyvä valo, ja kyllähän tuo Päijänne liplattelee vieressä kauniisti.

Korpilahden satama on vilkas vierasvenesatama, ja viime kesä toi kävijöitä yli 10 000. Talvellakin kävijöitä on ollut keskimäärin 350 kuukaudessa, mikä vetää vertoja Jyväskylänkin gallerioille.

Höyry-galleria perustettiin vanhaan sahan voimalarakennukseen, jonka pariskunta osti Jyväskylän kaupungilta. Kiinteistö oli myynnissä puoli vuotta vailla tarjouksia, ennen kuin Salminen ja Huttunen sen ostivat.

Käsityönäyttelyitä vielä harvakseltaan

Salminen on alun perin puuseppä. Metalliseppä Huttunen puolestaan valmistaa emalitaidetta. Yhdessä heillä on Emalipuu-yritys, ja he valmistavat tuotteitaan Korpilahdella.

Aiempaa kokemusta galleristeina heillä ei ole.. Näyttelyt koostuvat enimmäkseen kuvataiteesta ja grafiikasta, ja niiden valikointia varten he saavat apua tuttaviltaan. 20 vuoden aikana pariskunta on ehtinyt tutustua hyvin eri alojen taidepiireihin Keski-Suomessa.

Käsityöläisten omistamassa taidesalongissa käsitöitä on ollut esillä vasta melko vähän. Joulun aikaan esillä oli Fiskarsin käsityönäyttely. Tavoitteena on kuitenkin tuoda niitä lisää esille.

Suomessa käsitöitä esitteleviä gallerioita on melko vähän. Kenties sen vuoksi Höyry-gallerialla on ollut suotuisa vaikutus omistajien omien töiden myynnille.

Aiemmin pari valmisti paljon liikelahjoja ja tilaustuotteita, mutta Salmisen mukaan niiden kysyntä alkoi hiipua vuodesta 2008 alkaen.

- Meillä on ollut pitkään haaveena, että saataisiin keskityttyä enemmän omiin uniikkituotteisiin, kertoo Huttunen.

Alakerran myymälässä on esillä myös muiden keskisuomalaisten käsityöläisten tuotteita, mutta pääpaino on pariskunnan omissa tuotteissa.

"Ei malta pysyä poissa"

Tämä on siitä huono paikka, että täältä ei malta pysyä pois. Kyllähän se oma työ siitä kärsii.

Arto Salminen

Vuoden ajan toimineessa Höyry-galleriassa on riittänyt työnsarkaa. Omien töiden luominen tosin sujuu sen vuoksi nyt hitaanlaisesti, vaikka myymälä-taidesalonkiin onkin palkattu yksi ulkopuolinen työntekijä.

- Tämä on siitä huono paikka, että täältä ei malta pysyä pois. Kyllähän se oma työ siitä kärsii, harmittelee Salminen hymähtäen.

Alkuperäisistä tavoitteistaan Salminen ja Huttunen kertovat olevansa kaksi vuotta edellä. Tärkein on kuitenkin vielä edessä.

- No se että saisi oikeasti sen leivän tästä, huokaa Arto Salminen.

- Että saisi laskut ja velat maksettua.