1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Easter island

Kaupunginjohtajan irtiotto - kahden kuukauden maailmanmatka

Pääsiäissaarten omaleimaisuus ja paikallisten vahva omanarvontunto teki vaikutuksen Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkoseen. Luukkonen koki maailmanmatkallaan myös Fidjin rankkasateet ja tulvan.

Easter island
Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.
Katja Halinen / Yle

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kotiutui kahden kuukauden maailmanmatkaltaan noin viikko sitten. Kahdeksassa viikossa Luukkonen tutustui kolmeen maanosaan ja kahdeksaan maahan.

- Meillä oli kahdenlaisia kohteita, suuria metropoleja ja pienempiä kohteita. Esimerkiksi Etelä-Amerikassa kohteitamme olivat Santiago de Chile, Buenos Aires ja Rio de Janeiro. Kävimme myös Australian Sydneyssä. Pienempiä kohteita olivat Fidji, Pääsiäissaaret ja Iguassun putoukset Argentiinan ja Brasilian rajalla.

Helikopterikuljetuksella turvaan tulvasta

Luukkosen mukaan matka meni loistavasti, lukuun ottamatta Fidjin rankkasateita ja tulvaa.

Tautien leviämisen vaara oli suuri, kun vedentulo loppui.

Aino-Maija Luukkonen

- Olimme lähdössä aamuvarhaisella lentokentälle. Yöllä oli kuitenkin alkanut kaatosade ja tulva katkasi matkamme. Pysyimme itse rauhallisina, mutta kuljettajamme hermostui kovasti, sillä hänen perheensä koti oli tulva-alueella. Lopulta meidät kuljetettiin veneellä lähimpään hotelliin odottamaan sateen loppumista.

Rankkasade ei tauonnut ja seuraavana päivänä hotellista menivät sähköt ja vedentulo loppui. Hotellin turvallisuuspäällikkö järjesti matkustajille helikopterikuljetuksen lentokentällle.

- Emme olleet itsestämme huolissamme, meillä oli kaikki hyvin. Myötätuntomme oli paikallisten puolella. Tarttuvien tautien leviämisen vaara oli suuri, kun puhdasta vettä ei ollut saatavilla. Huonekalunsa ja omaisuutensa fidjiläiset joutuivat nostamaan talojen katoille.

Pääsisäissaarella eläimet kulkivat vapaina

Suurimman vaikutuksen Luukkoseen teki Pääsiäissaaret omaleimaisuudellaan.

Chitterling on sanana kaunis, mutta rasvaisia sian kiveksiä en enää toistamiseen syö.

Aino-Maija Luukkonen

- Se on maailman eristäytynein asuttu paikka. Maisemat olivat kauniit ja eläimet kulkivat vapaina kaduilla. Vastaan saattoi jolkotella vaikka pari hevosta. Saarella on myös yli 800 moai -kivipatsasta. Voi vain ihmetellä, miten ne on tehty ja nostettu pystyyn.

Ruuankin puolesta matkaan mahtui elämyksiä. Yksi niistä oli nimeltään chitterling.

- Sanana se kuulostaa hyvin kauniilta, mutta ruoka maistui pelkältä rasvalta. Sanakirjasta paljastui, että olin syönyt sian kiveksiä -ensimmäisen ja viimeisen kerran. Miellyttävämpiä makuelämyksiä olivat monet merenelävät.

Luukkosen mukaan matkalla pärjäsi englannilla, mutta espanjan kielestä olisi ollut Etelä-Amerikassa paljon hyötyä.

Onnistunut irtiotto

Kahdeksassa viikossa pääsi hyvin irti arjesta, vaikka Luukkonen seurasikin internetin kautta Suomen ja Porin tapahtumia.

- Kaupunginhallituksen ja lautakuntien esityslistat tuli katsottua ja kuntauudistuskeskustelua seurattua. Kun tulin Poriin, oli heti pakko käydä katsomassa, miten rakennusprojektit ovat edenneet. Ja onhan niitä uusia seiniä noussut. Puuvillan kauppakeskuksen eteneminen oli oikein iloinen uutinen.

Ja mihin seuraavaksi?

- Nyt on vanhat ja uudet lomat syöty, joten täällä pysytään.

Lue seuraavaksi