Hyppää sisältöön

Pienlainayhdistys esittää kulukattoa pikavipeille

Esimerkiksi 200 euron pikaluotosta voisi periä palkkiota enimmillään 60 euroa, mikäli laina-aika olisi kolme kuukautta. Oikeusministeriön työryhmä on ehdottanut korkokattoa. Työryhmän esityksestä on tänään viimeinen lausuntopäivä.

Pienlainayhdistys esittää kulukattoa pikaluottokustannuksille. Pienlainayhdistys ehdottaa oikeusministeriön pikaluottotyöryhmälle mallia, jossa kustannusten kulukatto saisi olla korkeintaan 30 prosenttia lainapääomasta ja myös perintäkuluille olisi kulukatto. Esimerkiksi 200 euron pikaluotosta voisi periä palkkiota enimmillään 60 euroa, mikäli laina-aika olisi kolme kuukautta.

Oikeusministeriön työryhmä esitti huhtikuussa, että alle tuhannen euron luottojen korko saisi olla enintään 36-50 prosenttia. Tarkka prosenttiraja päätettäisiin jatkovalmistelussa. Esityksen käsittelyssä on tänään perjantaina viimeinen lausuntopäivä.

13 pienlainayhtiötä edustava pienlainayhdistys katsoo, että oikeusministeriön pikaluottotyöryhmän esitys todelliseen vuosikorkoon perustuvasta korkokatosta ei sovi lyhytaikaisten lainojen kustannuksille.

- Tuntuu todella siltä, että ensin on päätetty haluttu lopputulos - pienlainojen lopettaminen - ja sitten vain valitaan tähän lopputulokseen johtavien vaihtoehtojen väliltä, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto lausunnossa.

Yhdistys esittää myös, että luottojen etämyynti kiellettäisiin alle 20-vuotiailta ja että luottoharkintaa varten kerättäisiin varmennettuja tietoja.

Oikeusministeriön pikaluottotyöryhmän esityksessä ikärajaa ei ole asetettu. Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Katri Kummoinen sanoo, että ikärajaa ei ole katsottu tehokkaaksi keinoksi puuttua ongelmiin, sillä pikavippejä ottavat muutkin kuin nuoret.

- Pikaluottoihin liittyvät maksuongelmat painottuvat 20-29-vuotiaisiin, Kummoinen sanoo.