Hyppää sisältöön

Lääketieteen implantteja voidaan tehdä biohajoavista kuiduista

Biohajoavista kuiduista voidaan tehdä esimerkiksi leukanivelimplantteja tai korjaustuotteita selkänikamien väliin.

Biohajoavat kuidut soveltuvat hyvin implanttien valmistukseen. Diplomi-insinööri Ville Ellän väitöstutkimuksen mukaan sovellusmahdollisuuksia on useita.

Lääketieteen implantteja voidaan valmistaa biohajoavista kuiduista tekstiilitekniikan keinoin.  Huokoinen rakenne mahdollistaa uuden kudoksen verisuonittumisen, mikä on paranemisen kannalta tärkeää.

Poistoleikkauksia ei enää tarvita

Implantin huokoisen rakenteen tulisi olla elimistössä hajoava, jotta oma muodostuva kudos voisi sen korvata. Näin poistoleikkausta ei tarvittaisi.

- Huokoisten rakenteiden valmistaminen tekstiilitekniikan keinoin mahdollistaa tuotteen rakenteen ja ominaisuuksien säätelyn.  Implantti voidaan siis räätälöidä tarkoitukseen sopivaksi, mikäli kuidun ominaisuudet sen vain sallivat, tänään väittelevä Ville Ellä selventää.

Maitohaposta syntetisoitu polymeeri, polylaktidi, on paljon tutkittu ja käytetty materiaali mm. ortopedian alueella.

Implantti voidaan räätälöidä tarkoitukseen sopivaksi.

Ville Ellä

- Koska tuotteita on tarkoitus käyttää elimistön sisällä, on tärkeää että prosessi ja kaikki sen vaikutukset ovat täysin tunnettuja, Ellä sanoo.

Diplomi-insinööri Ville Ellän biomateriaalialan väitöskirja tarkastetaan tänään perjantaina Tampereen teknillisessä yliopistossa.