1. yle.fi
  2. Uutiset

Uuno Klami -finalisti Jasmin Mönkkönen sävelsi jo 7-vuotiaana

Hän osallistuu lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailuun kappaleella "Kolme itämaista kapriisia" 12-vuotias Jasmin on pärjännyt kilpailuissa jo aiemminkin.

kulttuuri
jasmin mönkkönen soittaa pianoa
Yle / Kirsi Partanen

Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu järjestetään nyt toista kertaa. Kilpailuun saapui kaikkiaan 39 sävellystä ympäri Suomea ja finalistit julkistettiin perjantaina. Kilpailu huipentuu lokakuussa, jolloin tuomaristo valitsee voittajan finaalikonserttien perusteella. Konsertit pidetään Kotkassa ja Kouvolassa.

Kouvolalainen, 13-vuotias Jasmin Mönkkönen on yksi finalisteista. Hän osallistuu 10-15 -vuotiaiden sarjaan. Jasmin on soittanut viulua jo kahdeksan vuotta ja ensimmäisen sävellyksensä hän teki jo 7-8 -vuotiaana.

- Se oli valssi pianolle. Sen jälkeen sävellystyö jäi taka-alalle, mutta nyt olen jälleen aloittanut uudelleen. Ja se on tosi mukavaa, kertoo Jasmin.

- Jos sävellän viululle, niin kehittelen melodian viululla. Mutta jos sävellän isommalle kokoonpanolle, niin kehitän melodiat ja sointupohjat pianolla.

Säveltäessään Jasmin ei yleensä kirjoita paljoakaan paperille, vaan sävellys pysyy hänen päässään siihen asti, että hän tekee sen tietokoneelle.

- Olen oppinut käyttämään tietokoneohjelmaa, joka on sävellystyössä tosi kätevä.

Jasmin Mönkkönen ei osaa sanoa kumpi on mukavampaa; soittaminen vai säveltäminen.

- Viulun soitto on kuitenkin ollut aina se pääjuttu ja nyt säveltäminen on tullut mukaan. Ne täydentävät toisiaan. Haluan ehdottomasti jatkaa myös säveltämistä.

Itämaisuus tulee sävelkuluista, jotka ovat harmonisessa mollissa. Ja lisäksi siinä on salamyhkäisyyttä.

Jasmin Mönkkönen

"Kilpailukappale leikittelevä ja itämainen"

Jasmin Mönkkönen opiskelee kotikoulussa, mutta soittotunneilla hän käy Lahdessa. Lisäksi hän käy Kouvolassa Pohjois-Kymen musiikkiopiston sävellysluokan tunneilla. Tänä keväänä hän sijoittui Jyväskylän viulukilpailun finaalissa palkintosijalle ja voitti talvella Pohjois-Kymen musiikkiopiston sävellyskilpailun.

Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailussa oleva Jasminin sävellys on hänen mukaansa leikittelevä ja itämainen.

- Se on pääasiassa nopea, mutta joukossa on myös hitaampia pätkiä. Lisäksi siellä on myös aika juhlavia osia, selvittää Jasmin.

- Itämaisuus tulee sävelkuluista, jotka ovat harmonisessa mollissa. Ja lisäksi siinä on salamyhkäisyyttä.

Jasmin Mönkkösen lisäksi sävellyskilpailun 10-15 -vuotiaiden sarjan finaalissa ovat tamperelaiset Santeri Kaario ja Tuulikki Paulasto sekä maskulainen Elisa Pelkonen ja mikkeliläinen Aapo Tähkäpää.

16-19 -vuotiaiden sarjan finalistit ovat espoolaiset Ilkka Aunu ja Iiris Kaasinen sekä oululainen Tuomas Kettunen, vartsalalainen Jasper Koekoek ja helsinkiläinen Saara Lindahl.

Yle radioi lokakuussa pidettävät finaalikonsertit.

Lue seuraavaksi