1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Metrien paksuinen ikirouta rikkoi Myllypuron jäähallin

Myllypuron jäähalli on suljettu ikiroudan aiheuttamien ongelmien vuoksi. Jäähallin alla muhii lähes seitsemän metriä jäätä, mikä on seurausta savimaalle 70-luvulla rakennetun hallin huonosta eristyksestä.

Kotimaan uutiset
Routa on tärvellyt Myllypuron hallin kaukalon.
Yle

Lähes seitsemän metrin routa on Suomen olosuhteissa poikkeuksellinen. Jää on vuosien saatossa painunut hiljalleen yhä syvemmälle ja nyt se on aiheuttanut niin suuria ongelmia jäähallin rakenteisiin, että halli on pakko remontoida, kertoo jäähallia pyörittävän Nuorisojääkenttä Oy:n toimitusjohtaja Kim Borgström.

- Routa on nyt saavuttanut maksimisyvyyden, mihin se pääsee, ja se on aiheuttanut vastailmiön eli meidän jääratapohjamme ovat alkaneet nousta. Viimeisen kahden vuoden aikana meidän kaukalomme ovat nousseet perustasosta jopa puoli metriä.

Hallin keskipalkkilinjan nousun takia myös muun muassa kattorakenteet ovat alkaneet liikkua. Riskianalyysin mukaan hallissa voisi jatkaa toimintaa nykyisellään enää vuoden verran. Tilanne on aiheuttanut myös konkreettista haittaa jäähallin käyttäjille.

- Pienet lapset olisivat ennen pitkää tarvinneet pienet tikapuut, jotta he olisivat päässeet kiipeämään tuonne kaukaloon luistelemaan, Borgström naurahtaa.

Pienet lapset olisivat ennen pitkää tarvinneet pienet tikapuut, jotta he olisivat päässeet kiipeämään kaukaloon luistelemaan.

Kim Borgström

Geotekninen osasto seuraa tilannetta

Hallin rakenteet ovat olleet roudan vuoksi vuosia myös Helsingin kaupungin Geoteknisen osaston mittausten ja kiinnostuksen kohteena. Osasto seuraa tiiviisti vapun jälkeen alkaneen remontin kulkua.

- Kyllä tämä ainakin minun perspektiivistä varsin harvinainen tapaus on. Ei ole aikaisemmin tullut vastaan ja voi olla, että ei tule myöhemminkään vastaan, että on tämä todella mielenkiintoinen tapaus, sanoo Geoteknisen osaston projektipäällikkö Mirva Koskinen.

Remonttisuunnitelman mukaan kenttäalue paalutetaan ja sen varaan rakennetaan kantava teräsbetonilaatta ja uusi rataputkisto. Jäätyneen perusmaan ja betonilaatan väliin asennetaan routaputkisto, jonka tehtävänä on jatkossa estää routavaurioiden syntyminen.

Remontti kestää arviolta puolisen vuotta. Myllypuron jäähallin käyttöaste on pääkaupunkiseudun korkeimpia.

Nuorisojääkenttä Oy hakee Helsingin kaupungilta miljoonan euron lainaa remonttia varten, jonka myöntämisestä kaupunginhallitus päättää maanantai-iltana.

Lue seuraavaksi