1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Veneilijät laiminlyövät katsastuksen

Suurin osa vesillä tapahtuvista onnettomuuksista sattuu katsastamattomille veneille. Yleensä veneissä hätäraketit ovat vanhentuneita tai sammuttimet tarkistamatta.

Kotimaan uutiset
Teijo istuu veneen penkillä.
Teijo Sormunen katsastaa veneitä vuosikymmenien kokemuksella.Tuuli Toivanen / Yle

Suomen vesillä liikkuvista huviveneistä vain joka kymmenes on katsastettu, arvioidaan Suomen Purjehdus- ja Veneilyliitosta.

Kaikki veneilyseurat järjestävät katsastusta omille jäsenilleen, mutta seuraan kuulumattomien veneitä ei ole pakko katsastuttaa. Huvialuksen katsastaminen on siis veneilijälle vapaaehtoista.

Katsastuksessa käydään läpi veneen kunto ja turvavarusteet.

- Puutteet löytyvät useimmiten hätäraketeista tai vaahtosammuttimista. Hätäraketteja tarvitsee harvoin, mutta ne pitäisi uusia viiden vuoden välein. Sammutin pitäisi tarkistuttaa joka vuosi, kuvailee helsinkiläisen Purjehdusseura Sindbadin katsastaja Teijo Sormunen.

Suomen Purjehdus- ja Veneilyliitosta toivotaan että nykyistä useammat veneilijät liittyisivät seurojen jäseniksi. Tällöin vesillä liikkuvien turvallisuus olisi paremmassa kunnossa.

- Kynnystä veneilyseuroihin liittymiselle nostavat todennäköisesti hinta ja pelko siitä, että yhdistykseen kuuluminen teettää paljon töitä. Ihmiset eivät ehkä tiedä, mitä lisäarvoa veneilyseuraan kuulumisesta saa harrastukselle, arvelee Jussi Ojutkangas, Suomen Purjehdus- ja Veneilyn toimitusjohtaja.

Lue seuraavaksi