1. yle.fi
  2. Uutiset

Jedi-uskovaiset juhlistavat Tähtien sotaa

Elokuvasarjaan pohjautuva mystinen elämänkatsomus flirttailee virallisten uskontojen kanssa. ”Jedismin” hengellisyys nojaa sekä kristillisyyteen, hindulaisuuteen että buddhalaisuuteen.

ilmiöt
Kaksi jediä huput päässä ja miekat ristissä.
Jediksi pukeutuneita faneja odottamassa Star Wars Episodi III:n ensi-iltaa Lontoossa 2005.Geoff Caddick / EPA

Tähtien sota -elokuvien fanit viettävät tänään perjantaina juhlapäivää eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Torontossa järjestetään toista kertaa Tähtien sota -juhla, jonka ohjelmaan kuuluu muun muassa tietovisailu ja naamiaisasukilpailu. Päivän tuotot ohjataan sairaiden lasten auttamiseksi.

Toukokuun neljännen valinta juhlapäiväksi juontuu elokuvien onnentoivotuksesta ”may the Force be with you” (olkoon Voima kanssasi), mikä on sittemmin kääntynyt vitsikkääseen muotoon ”May the fourth be with you”.

Elokuvissa Voima kuvattiin kaikkialla vaikuttavaksi energiakentäksi, jolla oli suuri merkitys etenkin jedeiksi kutsutuille ritareille. Rauhan ja oikeuden puolustajina tunnetut jedit pystyivät käyttämään Voimaa muokatakseen ympäristöä ja ihmisten mieliä.

Sekoitus fanikulttuuria ja vakaumusta

Tähtien sodan luonut ohjaaja George Lucas saattoi ehkä odottaa, että elokuvista tulee suosittuja. Sen sijaan hän tuskin aavisti, millaisiin seurauksiin hänen mielikuvituksensa tuote johtaa uskonnollisessa mielessä.

The Guardian -lehti kirjoittaa, että jedismiksi sanotun uskonnon harjoittajien määrä kasvaa jatkuvasti Isossa-Britanniassa. Lehden haastatteleman walesilaisen jedi-kirkon edustajan mukaan he saavat satoja uusia jäseniä joka kuukausi.

Useimmille kannattajille jedismi on pelkkä tapa osallistua fanikulttuuriin. Jotkut suhtautuvat kuitenkin uskontoonsa vakavasti.

- Monet jäsenemme ovat sekä kristittyjä että jedi-uskovaisia. Jokaisella on oma tapansa yhdistellä eri uskontojen elementtejä keskenään, sanoo walesilaista jedi-kirkkoa edustava Chi-Pa Amshe The Guardianissa.

Piirteitä vanhoista uskonnoista

Tähtien sota -elokuvien mystiikassa voi kuulla kaikuja maailman valtauskonnoista. Kristillisyyteen olennaisesti liittyvä pelastuksen tematiikka on läsnä jedien puheessa.

Kaiken läpäisevän Voiman olemus on puolestaan sukua hindulaisuuden Om-käsitteelle, joka symboloi maailmankaikkeuden muuttumatonta sielua. Yhteisiä piirteitä näkyy myös buddhalaisten meditoinnissa ja jedien tavassa vahvistaa taitojaan henkisten harjoitusten kautta.

Suosion lisääntymisen takia jedismi on huomioitu valtiotasolla: esimerkiksi Isossa-Britanniassa jedi-uskonto otettiin mukaan väestörekisterin kyselykaavakkeisiin vuonna 2002, kun lähes 400 000 brittiä oli ilmoittanut edellisen vuoden kyselyssä uskonnokseen jedismin.

Virallisen uskonnon asemaa jedismille ei ole tiettävästi myönnetty missään, mutta se ei estä Voiman nimeen vannovia toimimasta vakaumuksensa mukaan – joko tosissaan tai huvin vuoksi.

Lähteet: The Guardian, BBC

Lue seuraavaksi