1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Designia viideltä eri vuosisadalta

Porvoossa on avautunut ainutlaatuinen design-näyttely. Se esittelee paikallista muotoilua aina 1600-luvulta nykypäivään.

Saara Hopean laseja 50-luvulta. Kuva: Yle

Porvoossa avautui perjantaina laaja näyttely, joka esittelee paikallista designia viideltä eri vuosisadalta. Nähtävillä on yli 200 esinettä kymmeniltä eri muotoilijoilta, kertoo Porvoon museon museonjohtaja Merja Herranen.

- Koskaan ei ole ollut tämän tyyppistä näyttelyä juuri porvoolaisesta suunnittelusta ja esinekulttuurista, että tämä on erittäin poikkeuksellinen ja ihan uudentyyppinen näyttely.

Esillä on muun muassa Porvoon kirkon hopeaesineitä 1600-luvulta, modernin suomalaisen taideteollisuuden alkuna pidetyn Iris-tehtaan tuotantoa 1800- ja 1900-lukujen taitteesta sekä lasiesineistään tunnetun Saara Hopean esineitä 50-luvulta. Kahteen eri rakennukseen, Vanhaan Kappalaisentaloon ja Holmin taloon, jaettu näyttely esittelee myös nykypäivän muotoilijoiden töitä.

- Todella ilahduttavaa, että designin ja muotoilun perinne jatkuu täällä edelleenkin ja on saanut uusia muotoja ja materiaaleja, Herranen iloitsee.

Nähtävillä on yli 200 esinettä kymmeniltä eri muotoilijoilta

Merja Herranen, Porvoon museon johtaja

Näyttelyn järjestäminen juuri tälle kesälle ei ole sattumaa, vaan kokoelma on haluttu tarkoituksella esille juuri nyt, kun Helsinki on maailman desingpääkaupunki.

- Kun tiesimme, että Suomi saa erityishuomiota tänä vuonna ja porvoolaisella designilla on niin vahvat ja hienot perinteet ja jatkumot sekä hienoja kansainvälisiä tekijöitä, niin tietysti me ajattelimme, että Porvoo ansaitsee tämän näyttelyn, Herranen sanoo.