Riihimäen teatterin suunnanmuutos: matkalaukkuteatteria hoitopaikkoihin

Tuomas Kyrön suositusta Mielensäpahoittajasta nähdään Riihimäen teatterissa ensi syksynä näyttämöversio. Kuuluisa jäärä karvalakkimies nähdään ravintolassa ja hoitopaikoissa, mutta päänäyttämöllä sitä ei esitetä.

kulttuuri
Mies (mielensäpahoittaja) karvalakki päässä
Uupi Tirronen

Riihimäen teatteri on perustanut matkalaukkunäyttämön. Sen esitykset viedään esimerkiksi vanhainkoteihin, päiväkoteihin tai palvelutaloon.

- Menemme sellaisen ihmisten luokse, jotka syystä tai toisesta eivät pääse teatteritalolle. Yritämme tuoda teatteria kaikkien ihmisten luokse, kertoo Riihimäen Teatteri Oy:n toimitusjohtaja Niina Torkko.

Syksyn esityskaudella matkalaukkuesityksiä on kaupan kaksi erilaista. Lapsille tarjotaan Hanhiemon satusukkia ja aikuisille Mielensäpahoittajaa.

- Mikään paikka ei ole vieras. Meidät voi tilata vaikka omaan olohuoneeseen, visioi Torkko.

Mielensäpahoittaja on yhden näyttelijän, Esko Rissasen esitys.

Kaksi naista ideoimaan teatterin esityksiä

Riihimäen teatterin esityksiä miettii jatkossa taiteellinen suunnitteluryhmä edellisen teatterijohtaja Aleksander Anrian lähdettyä teatterista.

Niina Torkko on saanut houkuteltua mukaan ohjaaja Saana Lavasteen ja tuottaja Saara Rautavuoman. Kaksikko tunnetaan teatteripiireissä kovan luokan tekijöinä.

- Saana Lavaste on ohjannut eri puolilla Suomea ammattiteattereissa, mutta viime aikoina hänen ohjauksia on nähty Kansallisteatterissa. Hänellä on erinomaiset kontakti teatteripiireihin. Saara ja Saana työskentelevät usein tuottaja-ohjaaja työpareina.

Torkko kertoo kaksikon kehittelevän muutenkin uudenlaista teatteritoimintamallia, jossa esitykset voivat kiertää ympäri Suomea erilaisissa tiloissa.