1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Tulva voi vielä pahentua Ylä-Savossa

Vedennousu on paikoin pysähtynyt, mutta vesisateet saattavat vielä muuttaa tilannetta. Ranta-asukkaiden kannattaa yhä varautua tulvan torjuntaan.

Kuva: Juhani Forsman / Yle

Sääennusteessa luvatut sateet saattavat vielä pahentaa tulvatilannetta Ylä-Savossa Iisalmen reitillä.

Onkiveden pinta on noussut perjantaina vielä viisi senttimetriä, mutta Poroveden ja Kiuruveden pintojen nousu on ainakin tilapäisesti pysähtynyt. Kiuruveden pinta jopa laski perjantaina kaksi senttimetriä torstain huippulukemista.

Ympäristöviranomaisen tietoon ei ole toistaiseksi tullut tulvasta vakituisille asuinrakennuksille aiheutuneita vahinkoja. Rannan tuntumassa asuvia kehotetaan silti varautumaan esimerkiksi tulvaesteiden rakentamiseen. Myös veden nouseminen kellareista on syytä estää.

Ely-keskus avasi torstaina  kaikki Iisalmen reitin säännöstelypadot ja kanavat jouksutuskäyttöön tulvatilanteen helpottamiseksi. Maanantaina on tarkoitus aloittaa vielä Kallaveden lisäjouksutus Konnuksen kanavasta.

Tämän kevään tulva ei ole aivan poikkeuksellinen Iisalmen reitillä. Esimerkiksi Poroveden vedenkorkeus oli keväällä 2000 86,75 metriä kun perjantaina saman järven pinta oli 86,36 metrin korkeudessa.