Ratsastusterapia auttaa kehoa ja mieltä

Lapissa saa ratsastusterapiaa Nor-Ther-terapiakeskuksessa Rovaniemellä. Vuodesta 2008 lähtien toiminut keskus auttaa sekä mielenterveyden että ruumiin vaivoja kärsiviä.

Hevonen

Norvajärvellä, lähellä Rovaniemen keskustaa toimii ratsastusterapiakeskus Nor-Ther, jossa työskentelevät Lapin ainoat ratsastusterapeutit. Toinen heistä on ratsastusterapeutti-fysioterapautti Sirpa Lehtinen Bohm.

- Tarkoituksena on tehdä hevosen kanssa yhteistyötä, jolloin siitä syntyy asiakkaalle terapeuttinen hetki. Minulla fysioterapeuttina työ perustuu hevosen liikkeeseen, joka simuloi kävelyä. Sillä saadaan kehoon erittäin voimakkaita vaikutuksia sille, joka ratsastaa siellä selässä.

Terapiatyöhön ei kelpuuteta mitä tahansa pollea, vaan hevosellakin on omat laatuvaatimukset. Toisaalta hevosen olemus jo sinänsä auttaa monia potilaita pääsemään paranemisprosessissa eteenpäin.

- Tietysti siinä on hevosen läsnäolo ja luonne tärkeä. Hevonen ei katso, kuka siihen tulee, vaan hyväksyy jokaisen juuri sellaisena kuin on.

Keinuva askel auttaa

Hevosen parantavasta olemuksesta hyötyvät myös monet mielenterveyspotilaat.

- Minun kollegani Minna Wasenius on psykologi perusammatiltaan ja tekee ratsastusterapiaa sillä puolen. Minä olen sitten taas enemmän liikepuolen terapeutti, eli keskitys enemmän liikkumiseen ja potilaan liikkeen kehittämiseen.

Sirpa Lehtinen Bohmin asiakkaista iso osa on MS-tautipotilaita tai muita neurologisista sairauksista kärsiviä ihmisiä.

- Suurin ryhmä mulla on MS-tautia sairastavat, mutta ratsastusterapia sopii hyvin moniin neurologisiin sairauksiin. Ja itse koen, että se sopii hyvin selkävaivoihin, että ainakin omalle selälle se on tehnyt hyvää.

Fysioterapiassa hevosen suurin anti on sen keinuva askellus, joka liikuttaa ratsastajaa hyvin samaan tapaan kuin jos hän kävelisi itse.

- Hevosen liike simuloi kävelyä. Satulassa liikutaan kolmiulotteisesti ihan samalla tavalla kuin kävellessä. Tietysti hevonen tuottaa lämpöä, se on lämpimämpi kuin ihminen, ja sitä kautta se rentouttaa lihaksia.

Myös mielelle terapiaa

Ratsastusterapiasta saa apua muun muassa Päivi Ojanperä, joka kärsii MS-taudista. Hän on ollut Sirpa Lehtinen Bohmin asiakas jo Sirpan opiskeluajoista asti.

Tässä saa uudet jalat hevosen selässä

Päivi Ojanperä

- Tässä saa uudet jalat hevosen selässä. Se on tosi tärkeä, että saa jalkojen jäykkyyttä löysättyä. Ja kun kepin tai rollan kanssa kävelee, siinä ei tule niitä myötäliikkeitä. Tässä hevosen selässä tulee ne myötäliikkeet huomattavasti paremmin esille.

Fyysisten oireiden lievityksen lisäksi hevosterapia tarjoaa Päiville myös henkistä hyvinvointia.

- Joo. Tulee ulkoiltuakin enemmän. Aina on semmosia säitä, että ei tulis muuten lähdettyä ulos, mutta täällä tulee vietettyä ainakin se tunti ulkona. Että kyllä se on hyvä mielellekin.