Raaka-aineiden hinnat huolettavat elintarvikeyrityksiä

Esimerkiksi lihan hintaan on syksyllä luvassa korotuksia. Lisähaastetta elintarvikeyrityksille tuovat ruokailutottumusten nopeat muutokset.

elintarviketeollisuus
Työntekijä ottaa makkaroita uunista
Yle / Petri Aaltonen

Saarioisten Sahalahden tehtaalla Kangasalla vietettiin perjantaina uuden tuotekehitystilan avajaisia. Noin 2 000 neliön rakennus maksoi yli 3,5 miljoonaa euroa.

Saarioisten toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä pitää tuotekehityksen merkitystä suurena ruokamaailman myllerryksessä.

Elintarvikkeiden raaka-aineiden saatavuus ja hinnat vaihtelevat rajusti. Vaihteluun reagointi on tälle alalle iso haaste.

Ilkka Mäkelä

- Tuote pitäisi saada kehitettyä nopeasti. Se prosessi täytyisi saada lyhyeksi. Tuotteen pääsyssä kaupan hyllylle asti on oma aikataulunsa, jota on ehkä hieman vaikeampi nopeuttaa, Mäkelä sanoo.

Raaka-aineiden hinnat heittelevät

Elintarviketeollisuuden tulevaisuudennäkymät ovat toimitusjohtajan mukaan haasteellisia.

- Elintarvikkeiden raaka-aineiden saatavuus ja hinnat vaihtelevat rajusti. Vaihteluun reagointi on tälle alalle iso haaste, Mäkelä sanoo.

Tamperelaisen lihanjalostustehtaan Tapolan tuotantojohtaja Eero Kirveslahti sanoo, että toisten elintarvikeyritysten näkymät ovat synkempiä kuin toisten.

- Palkkakulut nousevat, raaka-aineiden hinnat ovat nousseet 5-10 prosenttia vuodessa ja ennakkotietojen mukaan lihan hintaan on syksyllä luvassa uusia korotuksia.

Kaupan keskittyminen kangistaa

Tuotantojohtaja Eero Kirveslahti uskoo, että elintarvikeyrityksillä on keinonsa pysyä erilaisten ruokatrendien matkassa.

Kirveslahden mukaan asiakkaiden toiveiden toteuttamista vaikeuttaa kaupanalan harvainvalta.

- Meillä on käytännössä vain muutama asiakas, joka päättää, mitä saamme valmistaa. Ne ovat nämä kaupan keskusliikkeet, ei niinkään lopullinen kuluttaja. Kuluttajan ääni kuuluu kyllä kaupan kautta, mutta se tie on pidempi.