Saksalaiset lääkärit pääsivät tapaamaan Timoshenkoa

Ukrainan entisen pääministerin syömälakko jatkuu kolmatta viikkoa. Saksa on tarjoutunut ottamaan vangitun Timoshenkon sairaalahoitoon.

Ulkomaat
Julia Timoshenko näyttää ruhjeita vatsassaan.
Julia Timoshenko näyttää kertomansa mukaan vartijoiltaan saamiaan ruhjeita.UKRPravda / EPA

Ukraina on päästänyt saksalaiset lääkärit tapaamaan entistä pääministeriä Julia Timoshenkoa vankilassa, jossa hän kärsii seitsenvuotista tuomiotaan. Timoshenko on ollut syömälakossa jo yli kahden viikon ajan vastalauseena kohtelulleen vankilassa.

Ukrainan vankilaviranomaiset ovat vahvistaneet tiedon vierailusta, mutta eivät ole kertoneet siitä mitään tarkempaa. Internetissä julkaistussa varmistuksessa sanottiin vain, että Timoshenkon tytär ja asianajaja eivät päässeet tapaamaan häntä perjantaina lääkärien vierailun vuoksi.

Berliiniläisen yliopistosairaalan Charitén lääkärit matkustivat myös viime kuussa Ukrainaan tutkimaan Timoshenkon. Tuolloin he sanoivat, että hän oli kiireellisessä erikoishoidon tarpeessa.

Saksan hallitus on sanonut epäilevänsä, että Timoshenko ei saa tarvitsemaansa hoitoa ja kehottanut päästämään hänet Saksaan. Saksan ulkoministeriön edustajan mukaan niin tuskin käy ainakaan kovin pian.

Charitén lääkärin Karl Marx Einhäuplen mukaan Timoshenko on alustavasti suostunut hoidettavaksi ukrainalaisessa sairaalassa. Ukrainan johto puolestaan sallii, että häntä hoitaa saksalainen lääkäri, Einhäupl sanoo. Hänen mukaansa Timoshenko siirrettäneen vankilasta sairaalaan tiistaina.

Euroopan johto protestoi jalkapalloboikotilla

Venäjällä ensi viikolla presidentinvalansa vannova Vladimir Putin on sanonut, että Timoshenko on tervetullut hoidettavaksi myös missä tahansa venäläisessä sairaalassa.

Timoshenkon kanssa solmitussa kaasusopimuksessa ei ollut mitään outoa.

Vladimir Putin

Putin allekirjoitti Venäjän puolesta vuonna 2009 kaasusopimuksen, jonka takia Timoshenkolle langetettiin viime vuonna vankeustuomio. Oikeuden mukaan Timoshenko käytti väärin valtaoikeuksiaan. Putin on sanonut, ettei sopimuksessa ollut mitään laitonta. Tuomiota onkin arvosteltu poliittiseksi.

Monet eurooppalaispoliitikot ovat jättämässä Ukrainan järjestämät jalkapallon EM-kisat väliin Timoshenkon tapauksen vuoksi. Boikottiin ovat liittyneet muun muassa EU-presidentti Herman Van Rompyi ja EU-komission johtaja José Manuel Barroso. Putin sen sijaan vastustaa boikottia.

Timoshenko ryhtyi 15 päivää sitten syömälakkoon vastalauseena sille, että vartijat olivat hänen mukaansa pahoinpidelleet häntä. Timoshenkon avustajan mukaan hänen henkensä on suuressa vaarassa syömälakon vuoksi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters