1. yle.fi
  2. Uutiset

Lintubongarien mittelössä ei havaittu suuria yllätyksiä

Lintubongarit aloittivat päivän urakkansa jo varhain aamuyöllä. Sää haittasi havainnointia monin paikoin.

luonto
Seppo Vuolanto (oik.) Espoon Laajalahdessa Maarin tornissa 5. toukokuuta 2012. Tornien taisto on BirdLife Suomen järjestämä leikkimielinen kilpailu, jossa pyritään havaitsemaan lintutornista mahdollisimman monta lajia kahdeksassa tunnissa.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Birdlife Suomen järjestämässä Tornien taisto -kilpailussa havaittiin lauantaina arvioiden mukaan yli 180 lintulajia. Eniten lajeja havaittiin Virolahdella, jossa tehtiin havaintoja yhteensä 103 lintulajista.

Tämän vuoden tapahtumassa lintuhavainnot eivät tuoneet suuria yllätyksiä. Päivän yllättävimpiin bongauksiin kuuluivat mandariini- ja ruostesorsa ja palsasirri.

- Pikkukiuru, pussitiainen ja sitruunavästäräkki ovat olleet yksiä tämän päivän merkittävimpiä lajeja, sanoo Birdlife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa, joka saapui lintutornille Helsingin Vanhankaupunginlahdelle jo aamuviideltä.

Tänä vuonna on havaittu jo 276 lintulajia. Viime vuonna luku oli vastaavaan aikaan viitisenkymmentä lajia vähemmän. Arkiomaa on tapahtumaan tyytyväinen, vaikka sää haittasi aika ajoin bongausta.

- Ennätysvuoden havainnosta jäädään sääolojen vuoksi. Monin paikoin näkyvyys oli huono, koska satoi tai oli sumua. Itä- ja Kaakkois-Suomessa oli sääolosuhteiden puolesta mukavinta, Arkiomaa sanoo tapahtuman päätyttyä.

Valtakunnallisella tapahtumalla kerätään varoja lintujen suojeluun. Kahdeksan tuntia kestäneeseen bongausurakkaan osallistui 1500 lintubongaria. Tapahtuma järjestetään perinteisesti toukokuun alussa.

- Eteläisessä Suomessa vaikuttaa siltä, että kevät on rynnistänyt nyt aika kovaa. Hyönteissyöjiä on enemmän maastossa kuin normaalisti. Suomi on tietysti iso maa, Lapissahan on vielä täysi talvi, että siellä mennään vielä vaatimattomilla lintumäärillä, Arkiomaa toteaa.

Lue seuraavaksi