1. yle.fi
  2. Uutiset

Unescon maailmanperintökohde sytytettiin tuleen Timbuktussa

Islamistikapinalliset polttivat kaupungin pyhimyksen haudan. Malin hallitus on raivoissaan.

Ulkomaat

Historiallisessa Timbuktun kaupungissa on poltettu muslimipyhimyksen hautakammio, joka on luokiteltu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Malin väliaikainen hallitus välitti maan televisiouutisille lauantaina virallisen lausunnon, jonka mukaan haudan häpäisy oli uskonnottomien rikollisten tekosia. Hallituksen mukaan teko on mitä ankarimmin tuomittava ja sanoinkuvaamaton.

Terroristijärjestö al-Qaidaan verkottuneet kapinalliset ovat uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan vannoneet tuhoavansa myös muita kohteita. Lähteen mukaan kaupunki on tapahtuneesta syvästi järkyttynyt.

Hyökkääjät olivat murtaneet hautakammion ovet, ikkunat ja puiset portit sekä sytyttäneet sen tuleen.

- Tämä vaikuttaa ihmisten omanarvontuntoon. Hauta on pyhä ja tätä on liian vaikea kestää, sanoo timbuktulainen kansanedustaja El Hadj Bada Haidara.

Malin islamistit, tuaregikapinalliset ja muut aseistautuneet ryhmät kaappasivat vallan Timbuktun tavoin useissa muissa Malin kaupungeissa maaliskuun vallankumouksen jälkeen. Islamistien päämääränä on sharia-lain täytäntöönpano Malissa.

Jotkut islamistit kokevat, että pyhät haudat ovat epäjumalallisia. Hautakammion rakentaminen on islamin periaatteiden vastaista.

Silminnäkijä kertoo uutistoimisto Reutersille, että aseistautuneet kapinalliset pysäyttivät perjantairukouksiin suunnanneita muslimeja. Asemiehet tölvivät heitä kuolleiden palvomisesta jumalan sijaan. Sen jälkeen kolme miestä marssi sisään mausoleumiin ja tuikkasi sen tuleen.

Timbuktun lauantaisissa tapahtumissa on samaa kaikua kuin Afganistanin jättiläismäisten buddha-patsaiden tuhoamisessa vuonna 2001. Tuolloin talibanit räjäyttivät kaksi monikymmenmetristä, 500-luvulla kallioon hakattua buddhaa.

Timbuktu tunnetaan keskiajan kultaisena kaupunkina Saharan laidalla. Sen turismia on kuitenkin vuosien ajan näivettänyt huono turvallisuustilanne. Viime marraskuussa asemiehet sieppasivat kolme ulkomaista turistia ja tappoivat neljännen kadulle.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi